AcasăNewsPutin dezvaluie la tv decizia de anexare a Crimeei

Putin dezvaluie la tv decizia de anexare a Crimeei

Occidentul a privit neputincios manevrele Kremlinului

Liderul de la Kremlin a relatat pentru postul tv Rossia 1 despre lansarea operatiunii vizand anexarea Crimeei, dupa caderea regimului prorus din Ucraina, in 22 februarie 2014, cand, dupa mai multe luni de manifestatii pro-occidentale, presedintele Viktor Ianukovici a fost destituit de Parlamentul de la Kiev si a fugit din tara.

Occidentul a privit neputincios manevrele Kremlinului

”Am chemat la Kremlin responsabilii serviciilor noastre secrete, responsabili ai ministerului Apararii, si le-am incredintat misiunea de a-i salva viata presedintelui ucrainean. Ar fi fost masacrat”, a relatat Vladimir Putin in extrasele unei emisiuni-documentar ce va fi prezentata de postul Rossia 1, difuzate duminica de statia tv. ”Se petrecea in noaptea din 22 spre 23 februarie, am terminat intrevederea catre orele sapte dimineata. In timp ce ne desparteam, le-am zit tututor colegilor mei: suntem nevoiti sa incepem lucrul pentru a readuce Crimeea in teritoriul rus”, a urmat Putin, intervievat in biroul sau, si ale carei declaratii erau intretaiate de imagini cu elicoptere de lupta si blindate, potrivit Le Parisien, editia electronica.

Crimeea, luata in 18 martie

Patru zile mai tarziu, in 27 februarie, un comando neidentificat si puternic inarmat a preluat controlul Parlamentului regional al Crimeei, unde deputatii, reuniti in graba, votau organizarea unui referendum. In 28 februarie, Ucraina a denuntat o ”invazie” ruseasca si venirea a 2.000 de oameni in peninsula, care au preluat controlul zonelor strategice. Urmare a unui referendum, Crimeea va fi oficial alipita Rusiei, in 18 martie, o ”anexare” niciodata recunoscuta de Kiev sau de occidentali.

Cum a fugit Ianukovici?

In privinta lui Ianukovici, refugiat in Rusia, Putin nu a relatat, in fragmentele difuzate, in ce conditii fostul presedinte a parasit Ucraina. ”Mitraliere de mare calibru au fost instalate, pentru a nu discuta prea mult. Ne-am pregatit sa-l extragem din Donetk pe pamant, pe mare sau pe calea aerului”, a spus Putin. Pe de alta parte, nici o data de difuzare a acestui documentar, intitulat ”Crimeea. Intoarcerea acasa” nu a fost, pentru moment, comunicata de postul de televiziune Rossia 1. Circumstantele in care fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a parasit tara nu sunt clarificate nici astazi. La nivel international, SUA, UE si alte tari au denuntat anexarea Crimeei de catre Rusia, acuzand Kremlinul de violare a normelor de drept international si suveranitatii Ucrainei. Concomitent, UE si SUA au inceput discutiile pentru pregatirea de sanctiuni economice impotriva Rusiei. In martie, Adunarea Generala ONU a adoptat o rezolutie (fara efecte juridice) denuntand referendumul ”fara validitate” din Crimeea si anexarea de catre Rusia a peninsulei.

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger