AcasăNewsPutin declanseaza apocalipsa nucleara

Putin declanseaza apocalipsa nucleara

Seful departamentului american al Apararii a denuntat ”gestiunea nucleara” a Moscovei. Pentru Ashton Carter, Rusia lui Vladimir Putin este mai ingrijoratoare decat URSS-ul din perioada Razboiului Rece in ce priveste folosirea armelor atomice.

In cadrul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale din Minot (Dakota de Nord), seful Pentagonului a criticat investitiile Rusiei in ”noi arme nucleare”. Este posibil sa ne intrebam daca conducatorii rusi au pastrat ”retinerile pe care le-au avut responsabilii lor din vremea Razboiului Rece atunci cand era vorba de afisarea armelor nucleare”, a declarat Carter. ”Sunt intrebari serioase fata de angajamentul Rusiei in legatura cu principiul stabilitatii strategice, respectul acordurilor privind utilizarea acestor arme”, a continuat oficialul american, criticand noua retorica a Rusiei cu privire la arsenalul strategic.

Ashton Carter se teme că Rusia îsi va face de cap cu liderii Occidentului

La ora actuala, a avertizat Carter,  ”utilizarea cea mai probabila a armei nucleare nu mai este razboiul total”, avut in vedere in timpul Razboiului Rece, si pe care marile puteri au reusit sa nu-l declanseze, ci mai degraba un atac ”teribil si fara precedent, spre exemplu al Rusiei sau al Coreei de Nord, pentru a incerca sa forteze un adversar superior pe planul armelor conventionale sa-si abandoneze pe unul din aliatii sai” , pe timpul unei crize.

Armele nucleare  au pazit anexarea Crimeei

Dupa anexarea Crimeei, Vladimir Putin a declarat chiar in mod public ca era pregatit sa scoata armele nucleare in timpul acestor operatiuni. Strategii occidentali sunt ingrijorati in egala masura si de proiectele Rusiei, in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune. Moscova este suspectata ca a testat o racheta de croaziera, violand tratatul FNI din 1987, care interzice armele nucleare cu raza de actiune intermediara in Europa. Dar si Statele Unite se pregatesc sa investeasca masiv in reinnoirea armelor nucleare, pentru viitoarele decenii. In ciuda costului astronomic al acestui demers (mii de miliarde de dolari, potrivit unor estimari), SUA vor sa innoiasca 400 de rachete intercontinentale Minutemam III. Plus dotarea cu un nou tip de racheta cu raza lunga de actiune, cu noi submarine nucleare lansatoare, plus modernizarea bombelor nucleare B-61. ”Incepem acum sa indreptam situatia unor lipse de investitii pe parcursul unor decenii, in domeniul disuasiunii nucleare”, a indicat Ashton Carter.

Merkel si Hollande o lasa mai usor cu armata UE

Franta si Germania par a fi renuntat la ideea crearii unei armate europene si se alatura Marii Britanii, admitand ca un astfel de surogat al NATO nu va fi in masura sa rezolve problemele UE. ”Francois Hollande si Angela Merkel nu au pledat pentru infiintarea unei armate europene ci in favoarea intaririi potentialului UE in regiunile  unde-si desfasoara operatiuni din proprie initiativa”, a declarat ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, la intalnirea ministrilor Apararii din tarile membre UE de la Bratislava. ”Nu exista majoritate pentru crearea unei armate europene, anumite tari, ca si Marea Britanie, estimeaza ca acest demers violeaza suveranitatea anumitor state. Admitem ca Europa trebuie sa faca mai mult in lupta impotriva terorismului sau emigratiei, dar aceasta nu se poate face prin subminarea NATO”, a declarat si ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a evocat deseori crearea unei armate europene, Regatul Unit opunandu-se ferm, tema revenind in actualitate dupa votul pro Brexit. Si liderul diplomatiei europene, Federica Mogherini, a admis ca ”s-a creat o confuzie in legatura cu diferite documente” dar obiectivul nu este infiintarea unei armate UE ci de a intari ”structurile existente”.

author avatar
Tudor Borcea
2.496 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger