AcasăNewsPutin da in Romania cu batul Orban

Putin da in Romania cu batul Orban

Cu sprijinul Moscovei, Ungaria vrea sa se impuna printre marii jucatori din domeniul energiei

Niciodata in istorie nu s-a dat o batalie mai mare pentru resurse ca cea din prezent. Toata planeta e un focar de conflicte, deasupra lor plutind o miza uriasa: supravietuirea marilor „imperii” prin acapararea resurselor energetice. Am spus din fericire, dar pana acum n-am dovedit ca apreciem cadoul divinitatii, asa ca prezentam sec o realitate ce ne poate fi favorabila – la nivelul Uniunii Europene, Romania este a doua forta de pe piata gazelor naturale!

Cu sprijinul Moscovei Ungaria vrea sa se impuna printre marii jucatori din domeniul energiei

Am jucat excelent intotdeauna aceasta carte, asta si gratie specialistilor din domeniu, romanii fiind recunoscuti in toata lumea pentru inginerii sondori pe care ii are. Drept dovada stau recentele date centralizate de colosul British Petroleum, care arata ca tara noastra avea la sfarsitul anului 2017 rezerve dovedite de gaze naturale ce ajungeau la un total de 100 de miliarde de metri cubi! Comparativ, in UE doar Olanda sta mai bine decat noi (rezerve de 700 de miliarde mc), iar pe intreg continentul ne mai depasesc Marea Britanie (200 de miliarde mc) si Norvegia (1700 de miliarde mc). Nu ne legam de rezervele Rusiei (35 de trilioane mc!), caci aici vorbim de o alta liga, cu jucatori ca Iran (rezerve de 33,2 trilioane de metri cubi de gaz), Qatar (24,9 trilioane) si Turkmenistan (19,5 trilioane).

Moscova, presiuni pe Budapesta…

Tot mai multe voci speculeaza pe marginea jocului dublu pe care-l face Viktor Orban in chestiunea BRUA. Recent, Ungaria a renuntat sa mai construiasca gazoductul ce ar fi interconectat-o cu Austria, o decizie luata, pare-se, la presiunea Moscovei. Se stie ca Federatia Rusa ajuta financiar cu 10 miliarde de euro la dezvoltarea centralei nucleare de la Pecs (doua reactoare sunt construite de rusi, cu tehnologia lor!), iar asta il obliga pe Orban sa asculte de „sfaturile” lui Vladimir Putin.

Ca sa-si duca la bun sfarsit proiectul comun cu Turcia (Turkish Stream este in plina edificare), liderul de la Kremlin are nevoie ca BRUA sa intampine numeroase piedici, daca nu sa fie definitiv abandonat!

… si promisiuni in dauna noastra

La schimb, Rusia promite Ungariei sa-i sprijine ambitiile energetice: Budapesta se viseaza cel mai important hub regional pe piata transportului de gaze naturale! Mai mult, recent, compania MOL a demarat o serie de investitii serioase in Pakistan, semn ca planurile administratiei maghiare depasesc cu mult granitele europene.

In acest context trebuie privita si analizata reactia lui Terhes, CEO al FGSZ (Transgazul ungurilor), de saptamana trecuta. „Dati-ne noua gazul din Marea Neagra, ca voi oricum n-aveti industrie ca sa-l ardeti!”, a ras de Romania directorul companiei national de transport gaze a Ungariei. O atitudine zeflemitoare care, din pacate, a fost taxata doar de mass-media romaneasca, autoritatile de la Bucuresti fiind mult prea obosite pentru un asemenea razboi.

Moscova vrea sa aprinda fitilul in Marea Neagra

Anul trecut, Romania a avut o productie de 10,3 miliarde mc de gaze si un consum de 11,9 miliarde. Diferenta, evident, import din Rusia! Recentele descoperiri de zacaminte gazeifere in bazinul Marii Negre fac ca miza sa atinga cote uriase. Moscova s-ar infrupta si ea din felia asta, dar obedienta Romaniei fata de SUA ii da cu flit. La randul lor, americanii vor gazele nu pentru ei, ci ca sa aprovizioneze Ucraina, lovind, astfel, in interesele economice ale rusilor, care s-ar trezi si cu imaginea pe plan international calcata in picioare.

Cu o asemenea ecuatie in fata, se pune intrebarea daca nu cumva Ungaria nu-i altceva decat momeala lansata la apa de Rusia. Desi este constienta ca nu are capacitatea de a transporta o asemenea cantitate de gaze catre Vest, Budapesta nu urmareste altceva decat scoaterea din joc a Transgaz, semn clar ca mizeaza pe sprijinul prietenilor de la Rasarit.

La Bucuresti, friguri in plina vara

Am intrat in luna lui cuptor, dar politicienii nostri dardaie, sunt brusc loviti de friguri cand se anunta vreun atac dinspre Budapesta. Ungurii umilesc Romania pe banda rulanta, nu respecta nicio lege a diplomatiei (Viktor Orban intra si iese din tara noastra dupa bunul plac, refuza sa onoreze Ziua Nationala de 1 Decembrie, ii ignora pe Dragnea, Tariceanu si ceilalti lideri de la Bucuresti etc), despre bun simt nici nu mai poate fi vorba, iar reactia Romaniei induioseaza prin absenta.

Centenarul Marii Uniri bate la usa, dar constiinta politicienilor de Dambovita este prizoniera unei crase nepasari.

author avatar
Cristina Elvira
886 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger