AcasăNewsPutin, cronica unei victorii anuntate

Putin, cronica unei victorii anuntate

Liderul de la Kremlin si-a anuntat candidatura intr-un loc plin de semnificatii: uzinele auto GAZ, producatorul celebrelor Volga, mandria Rusiei sovietice

18 mai 2018, data alegerilor prezidentiale din Rusia, va coincide (?) cu cea de-a patra aniversare a anexarii Crimeei de catre Moscova. Sosit la Kremlin in anul 2000, Vladimir Putin va candida pentru al patrulea mandat care-l va mentine la butoane pana in 2024. Va fi cel mai loogeviv lider rus la putere, dupa Iosif Stalin.

Liderul de la Kremlin si a anuntat candidatura intr un loc plin de semnificatii uzinele auto GAZ producatorul celebrelor Volga mandria Rusiei sovietice

17,5 miliarde de ruble (253 milioane de euro) va costa campania preaidentiala in Rusia. Putin, fara concurenti reali, doar figuranti, este creditat cu 75% din intentiile de vot in timp ce nici unul din concurentii sai nu ar obtine mai mult de 10%, potrivit unui sondaj al Instututului Levada (independent). La 62 de ani, cu trei mandate prezidentiale, Putin este indiscutabil favorit iar statura sa internationala este un alt atu suplimentar. Un subiect la care electoratul rus este foarte sensibil. In ciuda sanctiunilor consecutive anexarii Crimeei, controverselor privind operatiunea militara in Siria si a propagandei ruse in strainatate, Putin a impus prioritatile Rusiei in Europa, Orientul Mijlociu, in Asia si in Arctica.

Dramaturgie si simboluri

Putin s-a anuntat candidatura intr-un loc plin de semnificatii pentru poporul rus: Nijni-Novgorod (Gorki, in timpul URSS) capitala districtului Volga, in inima Rusiei europene. Prezent aici, Putin sublinia ca incarneaza Rusia profunda, si nu elitele Moscovei (pe care le guverneaza) elitele din Soci (unde locuieste uneori) si din Sankt-Petersburg (unde s-a nascut). Un anunt care a venit in continuarea emisiunilor anuale unde Putin raspunde in direct, ore intregi chiar, intrebarilor ”poporului”. Un simbol si acum, cand planul de modernizare a fortelor armate (lansat in 2009) isi face efectele, Nijni-Novgorod fiind un loc esential in geografia complexului militaro-industrial rus, mult timp interzis strainilor. Aici se afla si uzinele celebrului producator de avioane de lupta Mikoian-Gurevici (MiG). Auditoriul ales de Putin este si el semnificativ: muncitorii grupului auto GAZ, producator al celebrelor Volga sovietice, incarnand industria mecanica a tarii si dorinta reindustrializarii Rusiei. Nijni-Novgorod este si una din cele mai active regiuni ale Rusiei in domeniul dezvoltarii informatice.

Absenteismul, problema majora

Candidatura ”independentului” Putin se plaseaza sub auspiciile trecutului si al viitorului economiei rusesti, modernizarea fortelor armate si proximitatea cu ”poporul”. Dar nimeni nu-si face iluzii: nici programele, nici rezultatele, nici candidaturile alternative nu vor constitui miza reala a competitiei electorale. Principala problema a lui Putin va fi sa lupte cu dezinteresul populatiei, mai ales a celei tinere. Potrivit institutului Levada, doar 28% din rusi s-au declarat pregatiti sa mearga la vot in 18 martie. Mai multe elemente risca sa demobilizeze electoratul. Campania va fi relativ scurta: primul tur este prevazut in 18 martie, in 14 saptamani. Dar sarbatorile de sfarsit de an vor reduce durata dezbaterilor, mai ales ca rusii sarbatoresc Craciunul pe stil vechi, in 7 ianuarie. Aceasta va limita riscul unor manifestatii ca cele din primavara trecuta dar va putea si demobiliza electoratul. Cum a fost cazul in 2016: legislativele au fost organizate in septembrie 2016, la sfarsitul verii, rezultand o rata a absenteismului de pste 50%. Garantarea victoriei, dar evitarea unui absenteism in masa, aceasta este provocarea echipei, recent improspatate, a administratiei prezitentiale.

Figurantii

A doua miza este spatiul lasat concurentei. Adversarii declarati ai lui Putin nu sunt in masura sa puna probleme. Eternii candidati, nationalistul Vladimir Jirinivski (partidul liberal-democrat) si comunistul Ghenadi Ziuganov ar obtine mai putin de 10%. Daca invalidarea candidaturii opozantului Alexei Navalnii se confirma (aproape sigur), oferta politica va fi si mai plictisitoare. Doar candidatura tinerei si telegenicei Xenia Sobtchak reprezinta un aer proaspat, dar nimic semnificativ in sondaje.

Superavioanele nu tin de foame

O alta problema este ca, acum politica straina a lui Putin, cu tot cu redarea gloriei Rusiei, nu mai este suficienta pentru alegatori. Reintoarcerea tarii pe esichierul international, anexarea Crimeei nu mai pot fi fluturate la nsefarsit. Bineinteles, viitorul mandat al lui Putin ca continua sa insiste pe lupta contra terorismului islamic. In Orientul Mijlociu dar si acasa pentru ca Rusia are mari temerei de returul a mii de jihadisti de nationalitate rusa, majoritatea originari din Caucazul de nord. Evident, Putin va incerca sa obtina si ridicarea sanctiunilor europene si americane impotriva Rusiei. Insa, esential, al patrulea mandat se va concentra pe politica interna, apreciaza observatorii. Rusia trebuie sa-si gaseasca un model de dezvoltare economica si umana. Dependenta cronica de exporturile de hidrocarburi, iesirea din recesiunea din 2014-2016, rata de saracie a populatiei (14%), fuga de capital, coruptia endemica etc: slabiciunile economiei rusesti sunt cunoscute la Kremlin. Identificarea unui nou model de dezvoltare si lupta contra saraciei vor fi cele mai grele sarcini pentru Putin, in mandatul 2018-2024.

author avatar
Tudor Borcea
155 afisari

1 COMENTARIU

  1. RUSIA 5 IISUS 5, MARIA 5; Rusia 8 ILIE 8; R.USI.A. RA-Rai, USI-Iisus. Raiul Lui Iisus și Ilie. Raiul e Creația unică după Casa-Icoană în care stau, care se înfăptuiește prin Duhul Sfînt între anii 2004-2070 (Lumea văzută și nevăzută, Comosul infinit, Pămîntul și Adam cu Eva).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger