AcasăNewsPutin cere un front antiterorist sub egida ONU

Putin cere un front antiterorist sub egida ONU

Putin spune ca nici o tara nu-si poate declara victoria asupra terorismului

Vladimir Putin a pledat pentru crearea unui front destinat luptei impotriva terorismului, sub egida Natiunilor Unite. Rusia a cerut comunitatii internationale sa dea dovada de vointa politica si de coordonare impotriva acestui flagel international.

Putin spune ca nici o tara nu-si poate declara victoria asupra terorismului

Tetorismul international a atins ”o amploare fara precedent si a lansat efectiv o provocare pentru civilizatie”, a declarat presedintele Vladimir Putin. Pentru a raspunde ”acestei amenintari globale”, presedintele rus a estimat: ”Comunitatea internationala trebuie sa intreprinda eforturi combinate si energice. Initiativa rusa vizeaza solutionarea acestui obiectiv, ea se bazeaza in special pe crearea unui larg front antiterorist sub egida ONU si bazat pe dreptul international”. Un mesaj pe care l-a transmis Vladimir Putin la deschiderea celei de-a cincea Conferinte internationale de securitate, la Moscova, informeaza Sputnik. Un mesaj care se doreste a fi un raspuns la ”lipsa de vointa politica in lupta contra terorismului international”, denuntata de purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, in 14 martie. ”Ar fi eronat sa facem declaratii cu privire la subiectul victoriei asupra terorismului, pentru ca nicio tara nu a putut atinge acest obiectiv”, sublinia Peskov. Pe de alta parte, Putin ceruse, in decembrie 2015, punerea in functiune a unor centre speciale in cinci orase portuare ale Rusiei, insarcinate cu planificarea, controlarea si coordonarea operatiunilor antiteroriste in apele teritoriale, zona economica exclusiva si platoul continental rus. Tot in decembrie, Rusia, Iran, Irak si Siria au pus in functiune un centru de informare comun, la Bagdad, pentru consolidarea eforturilor luptei impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Siria: Moscova someaza gruparile teroriste sa paraseasca regiunea Alep

In timp ce bombardamentele s-au intensificat in zonele rebele si regiunea Alep, in nordul Siriei, amenintand deja un armistitiu muribund, Moscova a transmis: gruparile armate, suspecte ca se ascund in spatele Jabhat al-Nusra, ramura Al-Qaida in Siria, care nu intra in acordul de incetare a focului (pus in practica in 27 februarie), la fel si organizatia terorista Statul Islamic, trebuie ”sa paraseasca” imediat regiunea. Pentru ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acest ordin de evacuare se refera in special la Ahrar Al-Cham si Jaish Al-Islam, doua grupari combatante islamiste. Marti, Moscova a trecut la fapte sesizand Consiliul de Securitate al ONU pentru ca aceste grupari sa fie considerate drept ” teroriste”. Pe de alta parte, Rusia a crescut presiunile asupra negocierilor de la Geneva, blocate dupa ce principalul grup al opozitiei regimului din Damasc, Inaltul Comitet pentru Negocieri (HCN), sustinut de occidentali si de Arabia Saudita, si-a suspendat participarea, in urma reluarii raidurilor aeriene ale regimului Assad. Or, seful HCN, Mohamed Allouche, este membru in biroul politic al Jaish Al-Islam. Negocierilor de pace in Siria, a caror a treia runda urma sa se incheie ieri, vor fi reluate in 10 mai, a informat Mihail Bogdanov, adjunctul sefului diplomatiei ruse.

author avatar
National
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger