AcasăNewsPutin castiga Mondialul dar ii pierde pe rusi

Putin castiga Mondialul dar ii pierde pe rusi

Putin risca sa-si dea autogol: campionatul nu tine de foame iar rusii ii pregatesc deja cartonase rosii

Organizare, securitate si performante sportive: pana acum CM de Fotbal organizare de Rusia s-au desfasurat impecabil, asa cum a dorit liderul de la Kremlin. Dar ele nu tin de foame si imaginea lui Putin s-a deteriorat in premiera in randul opiniei publice  neumultumita de reformele sociale dure.

Putin risca sa si dea autogol campionatul nu tine de foame iar rusii ii pregatesc deja cartonase rosii

La inceputul Mondialului, Putin parea izolat de Occident. Dar presedintele rus va incheia, pe stadionul urias Lujniki, in 15 iulie si in fata unei audiente estimata la un miliard de telespectatori, o Cupa Mondiala unanim judecata ca reusita. A doua zi, va lua avionul catre Helsinki pentru primul summit bilateral cu Donald Trump, atestand  pentru Moscova rolul esential pe care l-a avut in ultimii ani stapanul  Kremlinului pe scena internationala, in ciuda tensiunilor cu vestul. Dupa JO de iarna de la Soci, in 2014, organizarea Mondialului 2018 a fost un instrument esential al ”soft-power”-ului rus in strainatate intr-un cotext al relatiilor din ce in ce mai degradate cu occidentalii. In timp ce presa occidentala se temea de cutitele huliganilor rusi si de incidente rasiste sau homofobe, televiziunile din lumea intreaga au transmis bucuria suporterilor, in special celor din America latina, care s-au declarat incantati de gazduire si atmosfera. La fel si pentru rusi, incurajati de succesul nationalei care a depasit toate asteptarile calificandu-se in sferturile de finala, o premiera dupa 1970, cand pe tricourile jucatorilor scria: URSS.

In premiera, tarul cade in sondaje

”Nu exista elemente ce permit sa spunem ca imaginea Rusiei s-a ameliorat in strainatate”, a temperat Andrei Kolesnikov, expert la centrul Carnegie, citat de Afp, subliniind ca suporterii occidentali veniti in Rusia nu au fost ”numerosi”.”Fervoarea patriotica va scadea dupa competitie si totul va deveni exact ca inainte”, a avansat Kolesnikov, estimand ”insignifiant” efectul Mondialului asupra ”soft-power”-ului rus. In opinia rusilor, starea de spirit  este una foarte departe de sarbatoare. Potrivit unui sondaj al institutului independent Levada, aparut marti, intrebati despre politicienii in care au incredere, 48% din rusi l-au citat pe Vladimir Putin, o cadere cu 12 procente intr-o luna si o premiera dupa anexarea Crimeii de catre Moscova (2014), cand Putin rupea sondajele. La sfarsitul lunii trecute, chiar institutul VTsIOM, controlat de stat, arata o cadere cu 14 procente in trei saptamani a popularitatii lui Putin ( la 64%), un Putin reales pentru al patrulea mandat in luna martie cu un procent zdrobitor.Popularitatea guvernului a scazut si ea cu 12 procente.

”Hotul de Putin”, ”Putin, demisia!”

”Tot ceea ce este legat de campionat este perceput pozitiv, dar nu atinge viata reala a populatiei. Acesta este un efect pur mediatic”, spune Lev Goudkov, directorul centrului Levada, care evoca  „din ce in ce mai multi oameni nemultumiti” in tara. Ingrijiorati deja de scaderea continua a nivelului de trai de mai bine de patru ani ( frustrare veche a rusilor fata de Occident), rusii au fost socati de anuntul guvernului, chiar in ziua deschiderii Mondialului, privind o reforma a regimului pensionarii. Pentru prima data de mai bine de 80 de ani, guvernul de la Moscova va creste progresiv varsta de pensionare: cu opt  ani pentru femei, de la 55 la 63 de ani, si cu cinci ani pentru barbati, de la 60 la 65. Intr-o tara cu speranta de viata scazuta si cu pensii total insuficiente pentru un trai decent, furia a luat locul stuporii: demonstratii in zeci de orase si in premiera s-a putut auzi: ”Hotul de Putin”, ”Putin, demisia!”. Vladimir Putin a incercatdegeaba  sa stea la distanta de planurile guvernului, care propune si o majorare a TVA-ului. Nu a fost crutat de nemultumirile generate. Pentru prima data cotele de popularitate si de incredere au scazut pentru ansamblul puterii. De obicei, Vladimir Putin, in care rusii vedeau liderul de necontestat care va readuce gloria tarii, era ocolit de criticile maselor. Nu si acum. Iar o petitie cerand abandonarea cresterii varstei de pensionare a fost deja semnata de aproximativ 3 milioane de oameni. Protestele de strada au ocolit insa orasele gazda ale Mondialului, unde se aplica restrictii pe timpul competitiilor, si ele au fost ignorate de televiziunea publica rusa.

author avatar
Tudor Borcea
819 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce e aia ” soft-power-ului ”, băi, bîlbîiților? Scrieți, dreacu, românește, chiar dacă sînteți varză și aici (ziariști, oooh, da!) dar, tocmai de aceea, n-o mai ardeți și pe englezește. Neterminaților! Snobilor! Papagalilor! Borcea, ia tradu-ne, mă, soft-power-ului. Soft-powerful-ule care ești…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger