Modificările constituţionale propuse de Vladimir Putin şi demisia guvernului Medvedev seamănă cu alinierea plantelor pentru ţarul Kremlinului. Un show mediatic pe scena politică a Moscovei, însă doar pentru naivii care stau cu ochii pe himera democraţiei în Rusia. În spatele faţadei, Vladimir Vladimirovici împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură şi vrea să-şi păstreze puterea dincolo de 2024, mai precis pe termen nelimitat.
Eliminarea lui Dmitri Medvedev (înlocuit cu necunoscutul Mihail Mişustin) făcea parte din plan, guvernul său a înregistrat, mai ales în ultimii doi ani, scăderi vizibile în sondaje atât din partea elitei politice cât şi din partea opiniei publice, reformele economice promise s-au împotmolit, ruşii denunţă corupţia, nivelul de trai modest şi inflaţia. Motive pentru care „pionul” Medvedev trebuia sacrificat. De asemenea, preşedintele rus a simţit de mult că şi-a pierdut susţinerea în rândul populaţiei, dar şi în faţa Europei care îl etichetează drept un lider cinic şi autoritar. Nu e clar cum vrea să-şi schimbe această imagine, dar „mai mult Putin în Rusia înseamnă mai mult Putin pe scena internaţională”, titrează CNN. Reales în 2018, președintele rus, în vârstă de 67 de ani, trebuie să părăsească Kremlinul în 2024, la sfârșitul actualului mandat. Indiferent cum o va face (dacă o va face), miza propunerilor lui Putin de modificare (reformă) a Constituţiei înseamnă doar grija pentru propriul viitor. “Vor exista schimbări semnificative nu doar în privinţa mai multor articole constituţionale, ci şi în privinţa echilibrului puterilor, respectiv puterile executivă, legislativă şi judiciară. În acest context, este evident că noi trebuie să-i oferim preşedintelui ţării noastre oportunitatea de a lua toate deciziile necesare”, o spune chiar demisul Medvedev. Revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterii Parlamentului este o altă mişcare strategică, anul viitor au loc următoarele alegeri parlamentare, cu toate partidele pe linia Kremlinului. Indiferent ce funcţie va ocupa (ar putea să devină premier, ca în perioada 2008 – 2012) Vladimir Putin trimite un mesaj limpede: nu are de gând să renunţe la putere şi vrea să-i ţină frâiele pentru o lungă perioadă de timp.
Poate se ia dupa el si Sas nostru, se instaureaza pe veci, nu-i dati idei, cai i….saracul
Putin are stofă, băi, e prea intangibil pentru niște rânduri nesemnificative ca ale voastre.
Nu stiu de unde isi ia domnul Radu Jacota informatiile, consideratiile si barfa de 2 bani, dar surse mai serioase spun cu totul aaltceva:
https://www.unz.com/akarlin/major-political-changes-in-russia
Va mai amintiti visul cu Medvedev cand se lua de Putin in biro de il facea muci?