AcasăNewsPutin ar ceda Transilvania Ungariei

Putin ar ceda Transilvania Ungariei

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, arunca o adevarata bomba in mass-media. Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Putin vorbeste despre tentative de rediscutare a frontierelor europene rezultate in urma celui de-al doilea Razboi Mondial.

Intrebat daca Moscova ar ceda Japoniei una dintre insulele Arhipelagului Kurile, asa cum a facut cu o parte a Insulei Tarabarov retrocedata Chinei, Vladimir Putin a respins ipoteza. Dar aceasta i-a prmis sa vorbeasca despe mecanismul de delimitare a frontierelor, la sfarsitul ultimei conflagratii mondiale. Imdiat, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin a replocat : „Sa lasam glumele la o parte. Daca cineva este dispus sa reconsidere rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci hai sa discutam acest lucru. Dar, va trebui sa luam in discutie nu numai Kaliningradul dar si teritoriile din est ale Germaniei, orasul Lvov, care a fost al Poloniei, dar si Ungaria si Romania. Daca cineva vrea sa deschida aceasta Cutie a Pandorei si sa se ocupe de ea, foarte bine, sa faca acest lucru”. Interviul a fost realizat la Vladivostok, unde Vladimir Putin a avut o importanta intalnire cu premierul nipon Shinzo Abe.

Scandalos

Pe 30 august s-au împlinit 76 de ani de la Dictatul de la Viena. Pe 3 septembrie, Putin vorbeste despre redesenarea granitelor ungaro-române

Aceasta perspectiva este una de natura se ne aminteasca de Dictatul de la Viena, actul care a alipit Transilvania Ungariei, desi populatia covarsitor majoritara era cea romana. Prietenia ruso-ungara, dupa aceasta declaratie, pare sa de frau liber visurilor revizioniste ale unei parti din maghiarime care se doreste stapana cu acte peste Ardeal si vine sa traga un semnal de alarma pentru romani, care, deja lipsiti de Basarabia si nordul Bucovinei, au resimtit greu duscursurile revizioniste ale unor dezaxati de la Budapesta. Astfel de cereri absurd nu fac decat sa ne aminteasca de masacrele comise de armate hortysta aupra romanilor intre 1941 si 1944, cum ar fi cel de la Treznea, unde romani si evrei au fost masacrati cu focuri de mitraliera, strapunsi cu sabiile si baionetele, iar casele atacate cu grenade si incendiate. Au murit 93 de persoane, dintre care 87 de romani si 6 evrei.

Dictatul de la Viena

Acum 75 de ani, la 30 august 1940, romanii au suferit una dintre cele mai grele incercari ale istoriei lor. Prin dictatul de la Viena, zona de nord-vest a Transilvaniei a trecut in componenta Ungariei. Dezmembrarea Transilvaniei venea dupa ce Romania abia pierduse, in iunie 1940, Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei, in favoarea URSS. Toate pierderile teritoriale din 1940 s-au produs fara ca Armata Romana sa lupte pentru integritatea tarii si fara ca Romania sa fie, oficial, in razboi. Romania a intrat in cel de-al doilea Razboi Mondial abia in anul 1941. Din punct de vedere stiintific, documentul care a transat Romania, in anul 1940, se numeste “al doilea Tratat de la Viena”. Stapanirea maghiara asupra nord-vestului Transilvaniei s-a incheiat la data de 25 octombrie 1944, cand Armata Romana a eliberat ultimele doua localitati aflate sub ocupatie – orasele Satu Mare si Carei. Apoi, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, au fost stabilite actualele granite intre Ungaria si Romania.

Moscova este interesata de o crestere a cooperarii economice intre Rusia si Japonia, dar aceasta este afectata de disputa privind statutul Insulelor Kurile.

author avatar
Catalin Dumitrescu
2.213 afisari

4 COMENTARII

  1. Ma toti nebunii, asculta lumea in gura lor, ce-ar fi sa alipim noi Ungaria la Romania si sa facem Romania mai mare, poate pana la Moscova, nebun este Putin asta nu are decat razboi in cap, asa sunt rusii astia, intotdeauna. I-a educat IVAN ala al lor. Ce-ar fi sa-i cucerim si noi.

  2. petarde aruncate impotriva rusiei de amerlocii jidovi – america este cel mai mare talhar al omenirii, dupa imperiul roman

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger