AcasăNewsPutin a propus Poloniei impartirea Ucrainei

Putin a propus Poloniei impartirea Ucrainei

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk sa imparta Ucraina intre ei, ca tot „e un stat artificial creat”.

Putin a avertizat la Bucuresti, in 2008, ca va interveni militar in Ucraina, daca se apropie de UE si NATO

Dezvaluirea a fost facuta de presedintele Camerei Inferioare a Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, care era ministru de Externe in Cabinetul Tusk.

Putin si-a anuntat intentiile la Bucuresti

„La summitul NATO de la Bucuresti, in 2008, Putin a tinut extraordinarul discurs prin care a declarat ca Ucraina este o tara artificiala si ca cea mai mare parte a teritoriului apartine, istoric, de Rusia”, a spus Sikorski intr-un interviu pentru Politico Magazine. Tot cu prilejul acestui summit, Putin a avertizat ca va raspunde militar daca Ucraina si Georgia se indreapta spre alianta NATO. Ceea ce a si facut, cateva luni mai tarziu, cand a invadat Georgia. Pentru Ucraina a fost nevoie de ceva timp, de munca a serviciilor secrete, de combinatii. Abia in vara anului 2013, pentru Polonia a fost clar ca Ucraina este o tinta. Pentru ca Putin a inceput sa dea semnale Poloniei, s-o faca partasa la dezmembrarea Ucrainei. „A vrut ca noi sa devenim participanti in aceasta impartire a Ucrainei”, a declarat Sikorski. „Voia ca Polonia sa angajeze trupe in Ucraina.” Putin i-a spus premierului Donald Tusk, intr-o vizita la Moscova, ca „Liov este un oras polonez si de ce sa nu rezolvam impreuna?!”. „Din fericire, Tusk nu a raspuns. Stia ca este inregistrat”, a afirmat Sikorski pentru Politico Magazine.

Donbas nu era considerat „profitabil” de catre rusi

Potrivit lui Sikorski, operativii rusi au inceput sa intre in Crimeea din 2010 – 2012. Au existat rapoarte ale serviciilor secrete ce aratau ca la Kremlin se discuta despre un „proiect” de anexare a Crimeei. Rusii considerau profitabil anexarea provinciilor Zaporojie, Dnepropetrovsk si Odessa, in timp ce Donbas, care este acum controlat de rebelii prorusi, nu era considerat o „tinta”.  Din propriile discutii cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, Sikorski stia ca acesta voia sa accepte Acordul de Asociere UE-Ucraina. „Insa in noiembrie 2013 s-a intamplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversatiilor noastre, cred ca Putin i-a spus ceva la Soci. Cred ca Putin l-a santajat pe Ianukovici: acum stim ca se scoteau saptamanal, ori de cateva ori pe saptamana, bani (furati de la bugetul ucrainean) intr-un transfer de fonduri. Si cred ca i-a spus sa nu semneze Acordul, altfel ia Crimeea. De asta a cedat”, a adaugat fostul ministru polonez de Externe.

author avatar
Adina Mutar
1.604 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger