AcasăNewsPutin a pregatit “un nou tratat de baza” pentru UE

Putin a pregatit “un nou tratat de baza” pentru UE

Putin vrea sa pastreze UE dependenta de gazele rusesti

Presedintele rus, Vladimir Putin, participa la cel de-al 32-lea summit Rusia-UE, avand pregatit „un nou tratat de baza”.

Noul tratat din viziunea lui Putin se bazeaza pe „cooperarea” in domeniul energetic, unde Rusia incearca sa demonstreze ca UE a pierdut „partida” in privinta gazelor din Mediterana.

Europa in Eurasia sau invers?!

Putin vrea sa pastreze UE dependenta de gazele rusesti

Pe agenda de lucru se afla cooperarea economica si comerciala, perspectiva anularii vizelor pentru cetasenii rusi care se afla in scurte calatorii in UE, „adaptarea” la rezultatele Conferintei Geneva II si a realitatilor din Orientul Mijlociu si, perla coroanei, „intensificarea dialogului in privinta unui nou tratat de baza, „care sa faca parteneriatul Rusia-UE cat mai puternic posibil si gasirea de tangente intre procesele de integrare in Europa si Eurasia”, zice, diplomatic, Kremlinul. Punctul forte al lui Putin este strategia legata de gazele din Mediterana, pe care UE se baza pentru a scapa de sub dependenta de gazele rusesti. Cum rusii au castigat deocamdata, mentinandu-l la putere pe Bashar al-Assad in Siria, facand aliante cu Libanul, Autoritatea Palestiniana, si sustinuti de Iran, UE a blocat Gazprom cu un dosar antimonopol si insista pentru construirea unui gazoduct transcaspian. La acest summit, Putin spera ca UE va accepta sa fie alimentata prin gazoductul South Stream si-i va determina pe europeni sa „incline” catre Eurasia, intr-o mare „fratie alba”!

Dati Moscovei gazele si sunteti liberi

La Geneva, unde se desfasoara dialogul imposibil cu regimul Assad, opozitia siriana, prin Ahmad al-Jarba, a anuntat ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, „a dat asigurari ca Moscova nu-l sustine neaparat pe Assad”. Pai, nu! Rusii au dat publicitatii tot felul de „informatii secrete”, au batut saua sa priceapa iapa! Opozitia siriana ar trebui doar sa recunoasca valabilitatea contractului de exploatare petrol si gaze semnat de catre reprezentantii regimului Assad la 27 decembrie 2013, la Moscova! Saptamana trecuta, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a semnat la Moscova un „acord interguvernamental” cu privire la un proiect de peste un miliard de dolari, dand rusilor drept de exploatare a gazelor din Mediterana, pe sectiunea Gaza, unde drept de exploatare l-ar avea British Petroleum! Iar firma ruseasca Technopromexport s-a ales cu „un mic proiect petrolier” langa Ramallah.

author avatar
Adina Mutar
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger