AcasăNewsPutin a pornit ofensiva pentru Rusia Mare

Putin a pornit ofensiva pentru Rusia Mare

In timp ce oficialii de la Kremlin nu mai prididesc cu declaratiile despre „neutralitatea” Rusiei in conflictul ucrainean, Putin a pornit sa reinfaptuiasca fostul imperiu.

Separatistii din estul Ucrainei sunt condusi de cetateni rusi si raporteaza direct ofiterilor rusi, dupa cum reiese din interceptari.

KGB, GRU, la conducerea separatistilor

Putin nu precupeteste niciun glont pentru refacerea fostului imperiu

Rebelii „prorusi” nu ascund deloc faptul ca sunt rusi sadea. Aleksandr Borodai, premierul autoproclamatei republici Donetk, Igor Strelkov, ministrul apararii si Vladimir Antiufeev, proaspat vicepremier, sunt cu totii cetateni rusi. Antiufeev a aterizat in Donetk in iulie si s-a prezentat ca cetatean al Federatiei Ruse, mare luptator de felul lui „impotriva national-fascismului”. Altminteri, general KGB. Strelkov a servit si GRU si FSB, actionand in Cecenia intre 1999 si 2005. Borodai a sosit in Donetk in luna mai, ca sa preia fraiele. In 2002, Pravda scria despre el ca fusese numit adjunctul sefului FSB. Pe Borodai il regasesti si pe langa premierul separatist al Crimeei, Serghei Aksionov, in calitate de „consilier in probleme strategice si de securitate”. Pe toti acesti kaghebisti si ghereuisti ii uneste doar obsesia Rusiei Mari, visul lui Putin.

Romania, in pericol

In opinia lui Borodai, prezenta rusa la conducerea miscarii separatiste va spori in oameni de la Moscova. Conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau, „aparitia unor oameni ca acestia in estul Ucrainei arata ca Rusia are planuri pe termen lung, o strategie in directia sud-vest”. Rusia nu trimite doar oameni, ci se implica direct in conflict. Fortele ucrainene au preluat miercuri controlul asupra orasului Avdiivka, zece kilometri nord de Donetk. In timpul luptelor de marti noaptea, au fost efectuate tiruri de pe teritoriul rusesc asupra unui punct de trecere a frontierei, la Dovjanski. Miercuri, trupele ucrainene au fost vizate de un atac cu sapte tancuri, sustinute de vehicule blindate, care au traversat frontiera in apropiere de satul Dibrivka. „UE si SUA trebuie sa arate Rusiei ca ceea ce face este inacceptabil”, a declarat premierul britanic, David Cameron. „Daca am sta deoparte fara a face nimic, maine ar destabiliza tarile baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar incepe sa simta presiunile actiunilor presedintelui rus,  Vladimir Putin”.

 

author avatar
Adina Mutar
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger