AcasăNewsPutin a mai ingropat un opozant

Putin a mai ingropat un opozant

Mii de moscoviti au participat, ieri, la funeraliile lui Boris Nemtov, asasinat, vineri, la doi pasi de Kremlin. Doi oameni politici au fost declarati persona non-grata de autoritatile rusesti. Prietena lui Nemtov, care a asistat la crima, a lipsit.

Trupul neînsufleţit a fost depus la Centrul Saharov din Moscova

Ceremonia funerara s-a desfasurat intr-un climat de tensiune, fiind anuntata participarea ambasadorilor mai multor tari europene , inclusiv SUA si alti responsabili. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu lui Nemtov, al carui trup neinsufletit a fost depus la Centrul Saharov, muzeu consacrat drepturilor omului si figurii celebrului academician disident Andrei Saharov.

Boris Nemtov

Inmormantarea a avut ieri dupa amiaza, in cimitirul Troiekurovskie, informeaza presa straina. La Centrul Saharov, mama si copiii lui Nemtov , fosta sotie, Ekaterina Odintova, au stat alaturi de sicriul descoperit, in timp ce vizitatorii depuneau flori in omagiul fostului opozant. Ambasadorul SUA, John Tefft, a prezentat ”profunde condoleante din partea presedintelui si poporului american pentru moartea acestui patriot rus”, potrivit Le Monde. Coroane de flori au fost depuse din partea lui Vladimir Putin, premierului Dmitri Medvedev si mai multor membri ai guvernului rus.

UE denunta refuzul acordarii vizelor unor politicieni

Ancheta promisă de Putin bate pasul pe loc

Pe de alta parte, presedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat ca autoritatile ruse nu i-au acordat viza pentru a veni la funeraliile lui Nemtov. In egala masura, eurodeputatul leton Sandra Kalniete a anuntat ca a fost oprita pe aeroportul international Seremetievo. ”Dupa doua ore de asteptate, am fost instiintata ca mi-a fost refuzat dreptul de a intra in Rusia pe baza articolului 27, alineatul 1 din codul lor…Am intrebat ce specifica acel articol dar nimeni nu mi-a explicat”, a spus ea. Atitudinea Rusiei a fost denuntata, ieri, de UE, care a regretat” ratiunile aparent arbitrare” avansate de Moscova. Acest refuz ”este o clara violare a principiilor de baza”, potrivit unui purtator de cuvant al serviciului diplomatiei europene, Maja Kocijancic. Ea a subliniat ca Sandra Kalniete poseda pasaport diplomatic iar justificarea care i-a fost adusa la cunostinta ”implica faptul ca ea reprezinta o amenintare pentru securitatea Statului sau ordinii publice a Federatiei Ruse, o explicatie deloc credibila”.

SUA: Nu avem legatura cu asasinatul

O mulţime impresionantă a stat la coadă pentru a-şi lua adio de la Nemţov

Serviciile secrete americane nu au nici o legatura cu asasinatul lui Boris Nemtov si nu au la cunostinta cine sunt responsabilii acestei crime, a declarat seful US National Intelligence,  James Clapper, potrivit Sputnik. Potrivit acestuia, alegatiile despre o implicare a Washingtonului in moartea lui Nemtov, facute de ”unii responsabili de la Kremlin”, urmaresc ”semanarea tensiunilor si urii” in Rusia. In egala masura, Barack Obama a declarat ca moartea lui Nemtov e marturia degradarii libertatilor publice in Rusia.  Intr-un comunicat, vicepresedintele Dumei de stat, Serghei Jelezniak, a acuzat ”dusmanii lumii ruse” ca au organizat asasinarea opozantului. ”O crima cinica organizata de straini”, a acuzat si presedintele Comisiei pentru securitate a Dumei, Irina Iarovaia.

Prietena lui  Nemtov a plecat inaintea funeraliilor

Dupa ce a fost retinuta in Moscova, Anna Duritkaia, prietena lui Nemtov, a putut parasi orasul cu destinatia Kiev. Duritkaia a plecat, luni seara, spre Bila Terkva,  oras unde locuieste, a anuntat ieri un purtator de cuvant al ministerului ucrainean de Externe, Ievhen Perebinis. Duritkaia se afla alaturi de Nemtov in momentul cand acesta a fost asasinat, vineri, in apropierea Kremlinului, fiind retinuta apoi , potrivit propriilor declaratii, din ”ratiuni de securitate”.

author avatar
Tudor Borcea
512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger