AcasăNewsPutin a lasat ISIS fara ”ministrul atentatelor”

Putin a lasat ISIS fara ”ministrul atentatelor”

Gruparea terorista sunita a anuntat moartea purtatorului ei de cuvant, Abu Mohammed al-Adnani, numarul doi in ierarhia Daesh. Al-Adnani a fost ucis in Alep (Siria).

Abu Mohammed a fost ucis în Alep

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca Al-Adnani a fost ucis in urma unui raid aerian facut de un bombardier rusesc Suhoi 24, marti, asupra pozitiilor jihadiste din Alep. In urma raidului au fost ucisi cel putin 40 teroristi. Abu Mohammed al-Adnani s-a ilustrat prin faptul ca i-a incurajat pe ”soldatii” Califatului sa puna in practica ”jihadul individual”, incurajandu-i sa ”ucida orice necredincios”, in tara lui de origine, ”prin orice mijloace posibile”: arme de foc, arme albe, explozibili, vehicule, pietre. Apeluri care i-au inspirat in special pe autorii atentatelor teroriste din Europa. Acelasi al-Adnani este cel care a anuntat lumii infiintarea autoproclamatului ”Califat” ISIS, in Siria si in Irak, in iunie 2014. ”Dupa o lunga calatorie plina de sacrificii, seicul Abu Mohammed al-Adnani s-a alaturat martirilor si eroilor care au aparat Islamul si au combatut dusmanii lui Allah”, se arata intr-un mesaj ISIS difuzat via agentia de propaganda Amaq. Abu Mohammed ”a murit in provincia Alep in timp ce inspecta operatiuni militare”, se mai arata in comunicat. SUA au promis o recompensa de 5 milioane de dolari pe capul lui al-Adnani.

Creierul atentatelor din Paris?

Originar din Siria, nascut in 1977, Al-Adnani afisa o personalitate introvertita, a carui urma i s-a pierdut in perioada 1998-2003. Va fi localizat in Irak, in momentul intrarii in razboi cu SUA. Potrivit departamentului american de Stat, Al-Adnani, supranumit ”ministrul atentatelor” a fost unul din primii combatanti straini care a luptat contra fortelor Coalitiei in Irak, incepand cu jumatatea anului 2003. Moment in care a jurat credinta lui Abu Mussab Al-Zarkaoui, considerat fondatorul ISIS. Capturat si detinut de americani in 2005, il intalneste in inchisoare pe Abu Bakr al-Baghdadi, actualul lider ISIS. Patru ani mai tarziu, ajunge in Siria urcand in ierarhia gruparii teroriste. Prezentat ca un om cultivat, fin cunoscator al Coranului, devine un om-cheie al organizatiei. Mai precis cel care a coordonat operatiunile exterioare ale teroristilor. I se atribuie un rol important si decisiv in atentatele din 13 noiembrie din Paris, soldate cu 130 de morti. Coalitia antiterorista condusa de Washington a aplicat strategia dezorganizarii ISIS prin eliminarea liderilor importanti. In iulie, a fost ucis Abu Omar al-Chichani (Omar cecenul), considerat ”ministrul de razboi” al Daesh.

Pentagonul confirma ca l-a avut in mana pe liderul ISIS

Torturile practicate de americani i-au radicalizat pe deţinuţi

Armata americana a recunoscut ca Abu Bakr al-Baghdadi a fost prizonier zece luni luni in rau famata inchisoare americana Abu Ghraib (Irak) potrivit The Intercept. Detinutul identificat in spatele codului ”US9IZ-157911CI” este la ora actuala cel mai cautat terorist din lume, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry, alias Abu Bakr al-Baghdadi. Aceasta informatie este cruciala pentru a intelege comportamentul liderului Daesh, o legatura intre incarcerarea sa in una din cele mai violente inchisori si rolul sau in fruntea ISIS. Numerosi experti estimeaza ca Al-Baghdadi s-a radicalizat in iadul din Abu Ghraib. De altfel, numeroase centre de detentie pe care le-au infiintat americanii in Irak au fost ulterior calificate drept incubatoare ale jihadistilor. SUA au fost tinta unui scandal imens, izbucnit in 2004 (anul incarcerarii lui Baghdadi) , in urma publicarii de fotografii din interiorul  Abu Ghraib, in care apar detinuti torturati si umiliti, in conditiile in care gardienii erau autorizati ba chiar incurajati de inalti functionari americani sa aplice aceste tratamente. The Intercept sugereaza ca liderul ISIS ar fi putut la randul sau sa fie victima acestor torturi.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger