AcasăNewsPutin a lasat durerile de sale si a dat o fuga in...

Putin a lasat durerile de sale si a dat o fuga in Turcia

Vladimir Putin s-a suit in avion si a facut o vizita fulger in Turcia, cu rachetele Patriot, Siria si contracte in domeniul energiei pe agenda de lucru.

Putin si Erdogan s-au inteles doar la bani

In urma cu doua zile, Kremlinul nu mai prididea cu asigurarile ca presedintele rus n-are decat niste banale dureri de spate si in curand isi va relua vizitele.

Geopolitic, nu se inteleg

”Curandul” a fost ieri, pentru ca  intalnirea cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, nu mai putea fi amanata.  Prevazuta initial in octombrie, vizita era imperios necesara, pentru ca situatia se schimba rapid in regiune.  Turcia a devenit un jucator foarte important, iar Rusia nu-si poate permite sa-l ignore sau sa-l tina in sah. Consilierul lui Putin pentru probleme de Afaceri Externe, Iuri Usakov, a declarat ca vizita se va axa pe problemele internationale urgente,  respectiv criza din Siria si cererea Turciei sa-i fie amplasate la frontiera rachete Patriot, lucru pe care Rusia „nu-l recomanda”. In privinta Siriei si a resurselor sale energetice, interesele celor doua tari le situeaza pe pozitii opuse, Rusia fiind alaturi de Bashar, cu care are contracte, iar Turcia, de partea rebelilor.

Contracte de 100 de miliarde de dolari

Divergentele au fost lasate deoparte cand a venit vorba de bani. Moscova, furnizor important de gaze naturale catre Ankara, deocamdata, va lua si locul Iranului, care era principalul furnizor. Numai din acest acord tranzactiile vor spori de la 32 de miliarde de dolari, la 100 miliarde de dolari.   Rusia si Turcia urmeaza sa semneze si acorduri de cooperare in domeniile financiar si bancar.

author avatar
Adina Mutar
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger