AcasăNewsPutin a intrat in Siria

Putin a intrat in Siria

Fortele aeriene ale Federatiei Ruse au inceput sa loveasca in ograda lui Assad. Nu se stie insa pe cine

Rusia a efectuat, ieri, primele raiduri aeriene in Siria, in apropiere de orasul Homs. Kremlin a notificat SUA cu privire la intentia sa de a lovi pozitiile Daesh, anterior primind o cerere de ajutor militar din partea presedintelui Bashar al-Assad. Ieri, la cererea lui Vladimir Putin, camera superioara a Parlamentului rus a autorizat fortele armate sa opereze in afara tarii.

Fortele aeriene ale Federatiei Ruse au inceput sa loveasca in ograda lui Assad. Nu se stie insa pe cine

Presedintele Federatiei Ruse a obtinut, ieri, acordul senatorilor pentru a deplasa forte armate in Siria, la cererea lui Assad, informeaza AFP. Cererea prezentata de Kremlin si adoptata in unanimitate de Consiliul Federatiei nu se refera decat la recursul fortelor aeriene si nu la trimiterea de trupe pe teren, a precizat Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale. Din vara, Rusia si-a intarit prezenta militara in Siria, unde sustine regimul lui Bashar al-Assad, amenintat de ISIS si de alte grupari rebele. ”Presedintele sirian a cerut conducerii tarii noastre asistenta militara”,  a precizat Ivanov. Aceasta aprobare vine dupa ce Putin a cerut, luni, la ONU, formarea unei coalitii largite in Siria impotriva ISIS. Occidentalii, care desfasoara raiduri aeriene impotriva gruparii teroriste in Irak si in Siria inca din vara lui 2014, suspecteaza intentia Rusiei de a-l reabilita pe Assad. Moscova a confirmat, ieri, primele raiduri aeriene rusesti in Siria.

Conform deciziei comandantului suprem…

Rusia crede ca este posibila unirea tuturor tarilor interesate de lupta contra terorismului si le propune participarea in cadrul centrului de informare recent inaugurat in Bagdad, a declarat ieri Vladimir Putin, informeaza mass-media ruseasca. ”Am sustinut mereu lupta contra terorismului international si suntem convinsi ca trebuie sa fie dusa respectand dreptul international, adica in cadrul rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU sau la cererea tarilor care au nevoie de asistenta militara. Partenerii nostri care actioneaza in Siria nu fac nici una nici alta”, a declarat Putin, ieri, in timpul unei reuniuni guvernamantale. ”Conform deciziei comandantului suprem al fortelor armate ale Federatiei Ruse, Vladimir Putin, avioane ale fortelor aeriene rusesti au lansat astazi o operatiune aeriana vizand bazele combatantilor gruparii Statul Islamic situate pe teritoriul Republicii Arabe Siriene”, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al ministerului rus al Apararii, Igor Konacenkov. Rusia a cerut si ca avioanele americane sa paraseasca spatiul aerian sirian pentru evitarea de accidente, insa SUA nu a dat curs acestei cereri, potrivit unor surse citate de Fox News.

Pentagonul da verde pentru restabilirea liniilor de comunicatii ruso-americane in zona

Seful Pentagonului, Ashton Carter, a dat acceptul pentru restabilirea liniilor de comunicatii intre militarii americani si rusi pentru a evita orice accident in Siria. ”Securitatea pilotilor Coalitiei este extrem de importanta. Nu trebuie sa facem erori de calcul sau de gandire”, in conditiile in care cele doua forte opereaza in proximitate. Nu dorim accidente , a indicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Franta deschide o ancheta impotriva regimului lui Assad pentru crime de razboi

O ancheta penala pentru ”crime de razboi” a fost deschisa in Franta vizand regimul lui Bashar al-Assad, pentru executii comise in Siria in perioada 2011-2013, informeaza AFP. In 15 septembrie, Parchetul din Paris a deschis o ancheta preliminara pentru crime de razboi, a anuntat o sursa diplomatica. Ancheta se bazeaza in special pe marturiile lui ”Cesar”, un fost fotograf al politiei militare siriene, care a parasit tara in 2013, avand asupra sa 55.000 de fotografii socante cu oameni torturati. Anchetatorii Oficiului central de lupta impotriva crimelor contra umanitatii, genocidelor si crimelor de razboi au fost insarcinate cu investigatiile. Anuntul acestei anchete a intervenit pe fondul dezbaterii crizei siriene la Adunarea Generala a ONU.

30 de jihadisti, intre care 12 copii-soldati, ucisi de raidurile franceze

Primul raid francez desfasurat duminica, contra Daesh a cauzat moartea a 30 de jihadisti, intre care 12 copii soldati ai ”Califatului”, a informat, ieri, Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian al drepturilor omului. Rahmane a precizat ca printre morti figureaza si combatanti straini. Atacul francez , la care au participat cinci avioane Rafale, a vizat o zona din provincia orientala Deir Ezzor, utilizata de ISIS pentru a conecta fortele sale prezente in Irak si in Siria.

Statele Unite au oprit programul de antrenament al rebelilor sirieni

Urmare a defectarii unui grup armat si instruit de catre americani, Pentagonul a decis sa opreasxa temporar programul de antrenament al rebelilor moderati sirieni, relateaza Russia Today. Acest program era una din prioritatile americane pentru a pune capat razboiului civil din Siria. Estimat la 500 de milioane de dolari, programul prevedea antrenarea si echiparea a 5.000 de combatanti sirieni pregatiti sa infrunte Daesh.

author avatar
Tudor Borcea
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger