AcasăNewsPutin a aprobat asasinarea lui Alexandr Litvinenko

Putin a aprobat asasinarea lui Alexandr Litvinenko

Litvinenko l-a acuzat de pe patul de moarte pe Putin ca i-a comandat asasinarea

Presedintele Federatiei Ruse ”a aprobat probabil” uciderea fostului agent KGB in 2006, la Londra, a declarat ieri judecatorul britanic Robert Owen, facand publice concluziile unei anchete.

Litvinenko l-a acuzat de pe patul de moarte pe Putin ca i-a comandat asasinarea

Acest verditc risca sa intensifice tensiunile cu Kremlinul, care a denuntat rapid aceasta ancheta dupa ce a negat orice implicare in moartea opozantului rus, otravit cu Poloniu 210, o substanta radioactiva extrem de toxica si cvasinedetectabila, informeaza RTBF. ”Operatiunea FSB a fost aprobata probabil de Nikolai Patrusev (fostul sef al FSB) si de presedintele Vladimir Putin”, subliniaza magistratul in concluziile sale. Robert Owen a punctat asupra rolului de executie indicand doi principali suspecti, Andrei Lugovoi (fost angajat KGB astazi deputat al unui partid nationalist) si omul de afaceri Dmitri Kovtun. ”Sunt sigur ca Lugovoi si Kovtun au pus Poloniu 210 in ceainic, la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur ca au avut intentia sa-l otraveasca pe Litvinenko”, spune Qwen. Potrivit magistratului, o prima doza mai slaba de Poloniu i-a fost administrata in 16 octombrie. ”Faptul ca Litvinenko a fost otravit cu Poloniu 210 fabricat intr-un reactor nuclear sugereaza ca cei doi au actionat pentru un stat mai degraba decat pentru o organizatie criminala”, a adugat el. ”Dovezile pe care le prezint stabilesc clar responsabilitatea statului rus in moartea lui Alexandr Litvinenko”, a insistat Owen.

Moscova: O ancheta orientata politic

Diplomatia rusa a denuntat, ieri, o ancheta ”orientata politic” si lipsita de ”transparenta”, dupa publicarea in Marea Britanie a concluziilor anchetei publice conduse de Owen. ”Regretam ca aceasta ancheta strict criminala a fost transformata in ancheta motivata politic si care a umbrit atmosfera generala a relatiilor bilaterale” cu Londra, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Vaduva lui Litvinenko, Marina, a cerut imediat Londrei sa impuna ”sanctiuni economice” Rusiei si interdictie de intrare pe teritoriu britanic pentru Vladimir Putin si pentru cei incriminati. In ce-l priveste, Lugovoi a calificat acuzatiile lui Owen ”absurde”. Alexandr Litvinenko a murit in 23 noiembrie 2006 la 43 de ani. Fotografia sa in care apare pe patul de spital a facut inconjurul lumii. Cu trei saptamani inaintea decesului, Litvinenko a baut un ceai intr-un bar din Millenium Hotel, in centrul Londrei, in compania lui Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun. Ulterior, ancheta a permis identificarea a puternice concentratii de Poloniu 201 in bar dar in special in ceainicul utilizat de Litvinenko. Internat la terapie intensiva la University College Hospital din Londra, fostul agent l-a a acuzat pe Putin, intr-o scrisoare dictata de pe patul de moarte, ca a comandat asasinarea sa, ceea ce Moscova a negat vehement. In 1999, Litvinenko l-a intalnit la Londra pe miliardarul Boris Berezovski, dusman de moarte al lui Putin, mort in circumstante neelucidate in martie 2013 in Marea Britanie. Berezovski colabora si cu serviciile secrete britanice. Corpul lui Litvinenko, care a obtinut cetatenie britanica si se convertise la religia islamica, a fost ingropat intr-un cimitir din Londra intr-un sicriu de plumb pentru a opri radiatiile, intr-un scenariu desprins din filmele despre Razboiul Rece.

Ce raspunde Londra?

O prima ancheta judiciara despre posibila implicare a Kremlinului a fost blocata ca urmare a refuzului Moscovei de a-i extrada pe Kovtun si pe Lugovoi. Cazul a fost dat in sarcina unei anchete publice insa ea serveste doar la stabilirea faptelor, fara a pronunta condamnari. Chiar si asa, urmare a concluziilor magistratului Robert Owen, relatiile dintre Rusia si Marea Britanie risca noi tensiuni. Potrivit The Guardian, diplomatii britanici au cerut premierului David Cameron, care avea cunostinta de raportului lui Owen, sa nu decreteze eventuale sanctiuni impotriva Moscovei pentru nu a compromite negocierile pe tema dosarului sirian.

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger