AcasăNewsPuternicii lumii isi “scalda” averile murdare in Panama!

Puternicii lumii isi “scalda” averile murdare in Panama!

Secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete incoronate, corporatii internationale, membri marcanti ai crimei organizate si afaceristi controversati ale caror activitati au ruinat viata a sute de milioane de oameni au fost dezvaluite ieri in urma unei ample investigatii globale la care au cooperat jurnalisti din peste 100 de organizatii media din intreaga lume. Peste 11 milioane de documente arata cum o industrie globala, formata din case de avocatura si mari banci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazionistilor si traficantilor de droguri, precum si miliardarilor sau celebritatilor.

Vladimir Putin pare ca si-a creat o retea clandestina de apropiati care au ascuns miliarde de dolari in banci si companii fantoma

In documentele secrete apar 140 de politicieni din peste 150 de tari. Vladimir Putin si apropiatii sai, presedintele Argentinei, premierul Islandei, presedintele Emiratelor Arabe Unite, regele Arabiei Saudite, presedintele Ucrainei sau celebritati precum Lionel Messi (despre aventurile financiare in Panama ale fotbalistului puteti citi pe larg in pagina 14), sunt doar cativa din puternicii lumii care si-au pus averile la adapost in Panama.

Fabrica de firme Mossack Fonseca

Ramon Fonseca, cofondator al Mossack Fonseca, se apara comparand afacerea cu o fabrica de masini, a carei indatorire se termina in momentul in care vehiculul e produs

Avand la baza scurgeri masive de informatii din mai multe zone offshore, PanamaPapers expune documente secrete ce apartin Mossack Fonseca, o puternica firma de avocatura si de servicii juridice, cu sediul central in Panama si cu filiale in peste 35 de tari. Casa de avocatura este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan si structuri offshore care ascund adevaratii beneficiarii si bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spalare de bani, evaziune fiscala, mita si multe alte inginerii financiare. Baza de date PanamaPapers contine informatii despre mai mult de 200 de mii de entitatii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informatiile sunt un amalgam de emailuri, copii dupa pasapoarte, facturi care atesta plata telefonului sau a altor utilitati, formulare bancare si, desigur, mii de acte de inregistrare ale unor firme offshore. Mossack Fonseca apare atat in legatura cu traficul de diamante din Africa, in piata internationala de arta cat si in alte afaceri care prospera in secret. Compania a servit suficiente capete incoronate din Orientul Mijlociu cat sa umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului si Regele Salman al Arabiei Saudite, sa inregistreze yachturi de lux.

Campania “National”: “Baietii destepti” ai offshore-urilor din Panama

Pana la ancheta PanamaPapers, „National” a declansat in urma cu cateva luni o ampla campanie de dezvaluiri referitoare la „baietii destepti ai offshore-urilor” despre care nu s-a scris niciodata in Romania. Desi nu sunt in varful piramidei, nefigurand in topurile cu bagatasi, operatiunile financiare ale acestora sunt, dintr-un anumit punct de vedere, mult mai daunatoare decat afacerile marilor rechini implicati in licitatii trucate sau privatizari aranjate. Printre cei care cu doar 300 de dolari au pitit sute de milioane de euro in conturi din Panama se afla Costin Marian Francu. In timp ce isi baga in insolventa una cate una firmele din tara, Francu isi deschidea in 2005, in februarie, nu unul, ci doua offshore-uri in Panama. Offshore-uri care si acum sunt active, pentru functionarea lor fiind platite anual taxele impuse de autoritatile panameze. Un alt om de afaceri roman care a descoperit mirajul panamez este Catalin Tohaneanu. Inca din 1998, impreuna cu principalul sau asociat, Razvan Mihalache, dar si cu alti parteneri, Tohaneanu si-a infiintat in Panama firma offshore Office Manufacturing LTD. Acestea sunt doar doua dintre numele mai cunoscute despre care “National” a scris. Dezvaluirile PanamaPapers il prezinta, in prima faza, pe miliardarul Frank Timis ca exponent al romanilor cu offshore-uri in Panama. Documentele analizate de reporterii RISE Project, participanti la investigatia internationala de proportii, arata ca Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale. Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited, infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca, in afacerile demarate in Romania in 1997.

Reteaua lui Putin

La nivel global, ancheta realizata de sute de jurnalisti din toata lumea il are cap de afis pe presedintele rus Vladimir Putin. Ai carui apropiati si parteneri de afaceri au ascuns miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Este vorba despre zeci de tranzactii insumand cel putin doua miliarde de dolari, care au fost descoperite in arhiva Mossack Fonseca si care implica persoane sau companii apropiate lui Putin. Din documentele obtinute de International Consortium of Investigative Journalists reiese ca reteaua clandestina operata de apropiatii lui Putin il are drept lider pe Serghei Roldugin, violoncelist si dirijor. Prietenia dintre cei doi incepe inca din tinerete. E posibil ca Roldugin, care a sustinut public ca nu este un om de afaceri, sa nu fie adevaratul beneficiar al acestor bogatii. Conform documentelor, Roldugin actioneaza ca o interfata pentru reteaua loiala lui Putin si, probabil, pentru Putin insusi. Aproximativ o suta de tranzactii legate de aceasta retea sunt descrise in documentele interne ale Mossack Fonseca. Acestea sunt deosebit de complexe. Platile sunt camuflate in diverse moduri. Pe hartie, actionarii companiilor se schimba constant. Documentele sunt antedatate. Drepturile pentru credite de milioane de dolari sunt vandute intre companii offshore pentru un dolar. Rezultatul e mereu acelasi: banii si puterea merg catre apropiatii lui Putin. Reteaua e, practic, tagma oamenilor de incredere a lui Putin, majoritatea fiind prieteni ai presedintelui inca dinainte de caderea Uniunii Sovietice.  Roldugin este nasul de botez al fetei celei mari a lui Putin.  Alti apropiati sunt Yury Kovalchuk, un bancher care l-a cunoscut pe Putin pe cand acesta era functionar municipal, si Arkady Rotenberg, un prieten din copilarie care a devenit miliardar prin proiectele imobiliare finantate de stat, conducte de petrol si altele.

Porosenko sau aventurile “regelui ciocolatei” in Panama

Un alt sef de stat regasit in documentele de la Mossack Fonseca este Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei. In timpul sangeroasei invazii a Rusiei din 2014 in regiunea ucraineana Donbas, dosarele secrete arata ca reprezentantii presedintelui miliardar Petro Porosenko, supranumit si “regele ciocolatei” datorita afacerilor sale in domeniu, se straduiau sa gaseasca o copie a unei facturi la utilitati necesare pentru inregistrarea unei companii offshore in Insulele Virgine Britanice (IVB). Un purtator de cuvant al lui Porosenko a declarat ca infiintarea acestei companii nu a avut nimic de a face cu “niciun eveniment de natura politica si militara din Ucraina”. Consultantii fiscali ai lui Porosenko au declarat ca presedintele nu a inclus compania din IVB in declaratia sa de avere pentru ca nici holdingul, nici companiile afiliate nu detin bunuri.

Cutremur in Islanda

In Islanda, documentele dezvaluie cum premierul Sigmundur David Gunnlaugsson si sotia sa au detinut in secret o companie offshore care a investit milioane de dolari in obligatiuni, in timp ce tara lor se confrunta cu criza financiara. Cand David Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, in 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politica. El si sotia sa au impartit actionariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice inca din 2009, cand Gunnlaugsson a intrat in Parlament. Cateva luni mai tarziu, el si-a vandut actiunile sotiei pentru un dolar. Compania lor a detinut obligatiuni care valorau initial milioane de dolari in trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat in colaps in timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor in dosare de insolventa. Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fara a dezvalui insa miza financiara a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat sa recunoasca daca interesele familiei sale i-au influentat sau nu deciziile.

Escapada panameza

Documentele mai expun companii offshore controlate de catre regele Arabiei Saudite si copiii presedintelui din Azerbaidjan. Acestea includ, de asemenea, cel putin 33 de persoane si companii aflate pe lista neagra a guvernului SUA, acuzate, intre altele, de legaturi de afaceri cu cartelurile mexicane de droguri, cu organizatii teroriste precum Hezbollah sau cu regimuri opresive precum Coreea de Nord si Iran. Una din aceste companii a furnizat combustibil pentru aeronavele pe care guvernul sirian le-a folosit pentru a-si bombarda propriii cetateni. Familia presedintelui azer Ilham Aliyev a utilizat fundatii si firme din Panama pentru a detine in secret actiuni in mine de aur din Azerbaidjan sau in afaceri imobiliare din Londra. Copiii prim-ministrului pakistanez Nawaz Sharif au derulat, de asemenea, la Londra, afaceri imobiliare prin companii create de Mossack Fonseca. Lideri ai lumii care, aparent, au adoptat politici anticoruptie apar de asemenea in PanamaPapers. Fisierele dezvaluie companii offshore legate de familia liderului suprem din China, Xi Jinping, care a promis sa lupte impotriva “armatelor coruptiei”. Alte documente vizeaza afacerile offshore ale defunctului tata al premierului britanic David Cameron.

Industria offshore sau reteaua globala de coruptie

Scurgerile de date pe baza carora a aparut PanamaPapers acopera o perioada de aproape 40 de ani, din 1977 pana la sfarsitul lui 2015. Acest lucru ofera o perspectiva unica evidentiata de super ancheta internationala asupra modului in care a evoluat lumea offshore, cum zi cu zi sau deceniu cu deceniu, banii negri au circulat in sistemele financiare globale, alimentand crima organizata si privand guvernele de taxe.

Majoritatea serviciilor oferite de aceasta industrie offshore ar trebui sa fie legala, cel putin in teorie. Litera legii nu este insa respectata mereu, iar firmele de avocatura si de consultanta offshore nu verifica atent daca clientii lor sunt implicati in retele de crima organizata, evaziune fiscala sau coruptie. Documentele arata cum, in anumite cazuri, acestia au fost protejati cu buna stiinta, ba chiar ajutati sa incheie tranzactii suspecte sau sa falsifice documente oficiale. Dintr-o analiza atenta a fenomenului, marile banci par sa fie pilonul de baza al acestor constructii offshore complexe si greu de urmarit. Documentele atesta existenta a peste 15.300 de companii pe care bancile le-au inregistrat ca sa ascunda averile clientilor, cateva sute fiind create chiar de catre gigantii internationali HSBC si UBS. In cazul de fata, Mossack Fonseca si-a protejat agresiv clientii, inclusiv cand acestia au fost supusi unor actiuni ale justitiei. Conform PanamaPapers, acest fenomen a mers pana la a distruge documente si a sterge fisiere din telefoane si computere. De asemenea, compania obisnuia sa antedateze documente pentru a-si ajuta pe clienti, avand chiar stabilit un tarif pentru fiecare luna antedatata.

author avatar
Andrei Coman
1.383 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger