AcasăNewsPuscaria in Romania = condamnare la moarte

Puscaria in Romania = condamnare la moarte

A murit Dan Adamescu. Stirea e, de fapt, alta. A mai murit un detinut. Pentru ca moartea nu tine cont de numele pe care il porti, nici de avere, nici de banii din banca. Dar tare se mai bucura de acolitii ei din puscarie, cum bine spunea o avocata umblata destul prin sediile ANP, precum Mizeria, Microbii, Frigul.

“A fost o tortura”. Asa povesteste in cateva cuvinte familia lui Dan Adamescu viata ultimelor luni ale miliardarului, incarcerat dupa ce a fost condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare.

“L-au torturat”

“A fost o tortura. Asta a fost. O tortura. Cu semnatura judecatorilor si a procurorilor. O tortura. S-a stins din viata la faimosul spital. Toti judecatorii care au semnat sentinta lui. Toti care nu s-au uitat cel putin pe documentele de la medici. Conditiile din inchisoare, toata lumea, tot sistemul, au tinut un om si l-au torturat.

Alexander, fiul lui Dan Adamescu, sustine că tatăl său a fost răpus de bacteriile din penitenciar

Pur si simplu a fost torturat in inchisoare, in spital si uite ca nu a mai putut sa lupte. S-a dus sa isi faca operatie la genunchi, a cerut sa fie eliberat, isi facuse o treime din pedeapsa, toata lumea a spus ca starea lui este foarte grava, trebuie sa plece acasa, nu mai poate sa stea acolo, am cerut arest la domiciliu, orice numai sa traiasca”, spune nora miliardarului. Fiul lui Adamescu, Alexander, poveste cu lux de amanunte prin ce a trecut miliardarul in perioada de detentie. „Inchis in conditii de nedescris la Centrul de Arest Preventiv – 6-8 detinuti intr-o celula la subsol de cativa mp, fara dulapuri, fara spatiu de miscare, cu WC turcesc – si nu o data, din cauza muschilor atrofiati si a genunchiului bolnav, a cazut in propriile excremente – inchis 23h/24h – pentru ca 1 ora i se permitea sa iasa in cei 30 mp numiti <<spatiu exterior>> (practic o incapere inchisa de vreo 30 mp cu grilaje in loc de tavan, extrem de insalubra) – a fost mutat ulterior la Penitenciarul Rahova, unde a impartit celula cu 6 detinuti, insa, din cauza starii de sanatate acutizate si a imposibilitatii de deplasare, a ramas blocat permanent in celula.

În mandatul „tehnoratatei“ Prună, pușcăriașii s-au urcat pe acoperis, protestând împotriva conditiilor inumane. Degeaba!

In plus, din nu stiu ce motiv birocratic, nu i s-a administrat timp de 37 zile tratamentul de care avea disperata nevoie, desi medicamentele i-au fost aduse de catre matusa mea, viata fiindu-i pusa realmente in pericol. Mutarea la Penitenciarul Jilava a insemnat un nou calvar pentru tata…astfel ca de aici a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca direct in sincopa; abia dupa 10 zile de ingrijiri i-au fost restabilite functiile vitale in urma unei grave infectii raspandite in intreg corpul”, spune Alexander Adamescu intr-o scrisoare

Penali vs criminali

Indiferent cum se numesc, ce avere au facut sau cine ii asteapta acasa, un lucru e cert: detinutii din Romania nu sunt condamnati la puscarie, ci la moarte. Ca si sistemul de sanatate, si cel penitenciar devine pe zi ce trece un imens lagar de exterminare. De ce? Cine e de vina? Cine plateste? Odata cu lansarea in dezbatere a proiectului de modificare a Codurilor penale, mai exact tema gratierii, s-a tot vorbit de penalii din politica. Ce-ar fi sa vorbim si de criminali… Sau cum vreti sa-i numiti pe cei care te lasa sa mori.

Genocid. Condamnari. Inactiune

Pentru ca dincolo de reprosurile pe care PSD le incaseaza in cazul proiectului de gratiere, situatia din spatele gratiilor este dramatica. In sute de cazuri, chiar criminala! In raport cu standardele CEDO ori cu cele impuse de UE statelor membre, supra-aglomeratia din penitenciarele romanesti este imensa. Da, statisticile plictisesc, sunt trecute cu vederea, insa au menirea sa alarmeze, sa duca la schimbare. Dar cum in Romania domina inactiunea, indolenta, cine sa se sperie ca in acest moment pe rolul CEDO se afla peste 500 de cazuri in care sunt reclamate conditiile din penitenciare? Cine a ridicat macar o spranceana la aflarea stirii ca Romania avea in 2016 un numar de 140 de detinuti la 100.000 locuitori (in timp ce media europeana este undeva in jurul cifrei de 125 de detinuti la 100.000 de locuitori)? Nici nu indraznim sa mai punem la socoteala faptul ca durata medie a pedepselor privative de libertate in 2015 in Europa era de 9 luni. Romania nici nu calculeaza asa ceva. A, dupa niste estimari interne, probabil facute de distractie, asa, de Administratia Nationala a Penitenciarelor, durata medie a pedepsei cu inchisoarea in Romania era in 2016 de 7 ani. Fireste ca aceasta durata excesiva a pedepsei medii face ca stocul de detinuti sa fie extrem de mare, iar rulajul sa fie mic, ceea ce contribuie la supra-aglomerarea penitenciarelor.

Multe rapoarte alarmante despre genocidul din puscarii au trecut prin mana Ralucai Pruna, ca asa a fost sa fie. Asa s-a nimerit. Pe mandatul ei.  Spre exemplu, Raportul Avocatului Poporului, propunerea de amnistie si gratiere colectiva, Raportul Departamentului de Stat al SUA care face referire la atrocitatile din inchisorile romanesti, dar si Deciziile CEDO prin care Romania a fost condamnata pe banda rulanta din cauza conditiilor inumane si degradante. Femeia si-a dat cu stangul in dreptul, si-a pus puscariasii in cap, apoi subiectul a fost uitat.

UE ne obliga macar la bun-simt

Scandalul urias provocat de proiectul guvernului Grindeanu le intuneca mintea multora, acestia uitand de standardele impuse de UE tuturor statelor membre in ceea ce priveste conditiile de detentie. La prima vedere, acestea descriu un adevarat paradis care ar trebui sa se regaseasca in penitenciarele din Romania. Altfel, sunt doar niste conditii umane, nu o dubla pedeapsa pentru un om deja pedepsit cu privarea de libertate. Spicuim doar cateva dintre cerintele UE.

Incarcerarea trebuie sa fie folosita doar ca ultima solutie, in urma unor infractiuni grave, mai ales cand este vorba despre arestul preventiv, se arata in Raportul UE din 2017 privind situatia din inchisorile aflate in statele membre.

Inchisoarea dupa condamnare trebuie sa serveasca scopului de a promova reintegrarea sociala si astfel de a impiedica recidiva.

Este imperios necesara separarea detinutilor aflati in arest preventiv de cei cu sentinta definitiva, a barbatilor de femei, a adultilor de copii, cu recomandarea ferma de incarcerarea in celule cu un singur pat pe timpul noptii.

Alte conditii obligatorii se refera la igiena, imbracaminte, educatie, exercitii fizice si recreere, asigurarea libertatii de gandire si religioase etc. De pilda, in privinta igienii, detinutii trebuie sa aiba acces la instalatii sanitare igienice, care sa le protejeze intimitatea. In cazul regimului alimentar, detinutii trebuie sa beneficieze de unul care sa tina cont de varsta, stare de sanatate, conditie fizica etc.

Detinutii trebuie sa continue sa se bucure de dreptul la o viata de familie, de dreptul de a se casatori, de libertatea de exprimare, de a-si practica religia, de acces la avocat sau la tribunal si dreptul la corespondenta.

author avatar
Nicole Ionescu
1.019 afisari

1 COMENTARIU

  1. In articol ati omis sa spuneti cate luni a stat EFECTIV in puscarie! Acest „domn”a fost internat din luna septembrie 2016 in spital privat, (e adevarat cu paza la usa, dar tot spital privat este) si in acest spital a decedat. Deci care conditii din puscarie l-au omorat de trebuie scoasa fuguta o ordonanta de gratiere si amnistie ca uite, ne mor puscariasii !!????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger