AcasăNewsPuneti-l pe Dumnezeu sa conduca ISU!

Puneti-l pe Dumnezeu sa conduca ISU!

Accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol se adauga pe lunga lista a evenimentelor devenite tragice din cauza autoritatilor. Balbaiala, neputinta si nepasarea acestora fac victime in fiecare zi. De fiecare data, salvatorii devin calai. Iar faptul ca patru oameni supravietuiesc unui accident aviatic, dar mor din cauza interventiei tarzii ne arata ca nimeni nu a invatat nimic dintr-un alt eveniment tragic, respectiv drama din Muntii Apuseni. Si atunci, mana divina si-a facut treaba, echipajul supravietuind unui aterizari fortate in munti. La Constanta, de asemenea, Dumnezeu a intins o mana de ajutor echipajului, dar ISU parca s-a facut ca nu o vede, si inca patru oameni si-au pierdut viata cand ar fi putut fi salvati.

Desi elicopterul SMURD nu s-a prabusit in pustietate, salvatorilor ISU le-a luat prea mult timp sa ajunga la supravietuitori

Toate cele patru persoane aflate in elicopterul SMURD si-au pierdut viata. La aproximativ 12 ore de la prabusirea aparatului de zbor, scafandrii au reusit sa gaseasca si trupul celei de-a patra persoane care se afla in elicopter, fiind vorba despre asistenta medicala Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata. Trupul acesteia a fost gasit in jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fata locului. Ceilalti trei membri ai echipajului – medicul, pilotul si copilotul – au fost gasiti pe rand, la intervale de cateva ore, pana la miezul noptii, decesul acestora fiind declarat la spital, dupa ce cadrele medicale au incercat zeci de minute sa ii resusciteze.

4 victime si o mie de intrebari

Mai multi martori ai accidentului aviatic au spus ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pana la sosirea primei ambarcatiuni de salvare. Martorii au spus, de asemenea, ca primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregatite. La randul sau, secretul de stat Raed Arafat spunea ca primul apel telefonic privind prabusirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje. ”Au fost intrebari ca de ce sunt barci cu vasle. Barcile cu vasle sunt pentru ca daca sunt scafandri jos, nu poti sa ai barci cu motor. Eu stiu ca s-a intervenit cu trei barci, dintre care la doua motoarele au functionat si s-a reusit sa fie scoasa prima persoana la 15 minute dupa sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fata locului, iar la 16.45, daca informatiile nu sunt gresite, prima victima care a fost gasita a fost dusa in barca sub resuscitare. Deci acestia au fost timpii de reactie si de interventie”, a afirmat Raed Arafat. Chiar daca Raed Arafat, pe care il recomanda mai multe succese decat esecuri, nu are nimic de reprosat asa-zisilor salvatori, raman foarte multe intrebari fara raspuns. Aceleasi care intervin de fiecare data cand in Romania are loc un astfel de incident.

Elicopterul SMURD s-a prabusit la noua minute de la decolare

Elicopterul SMURD s-a prabusit la ora 16.16, la noua minute dupa ce anuntase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar un minut mai tarziu a inceput interventia de cautare si salvare, in urma unui apel la 112 facut de localnici, sustin reprezentantii ROMATSA. La ora 16.16, elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, in Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal. ROMATSA mai precizeaza ca la momentul decolarii conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine.

Elicopterul, achizitionat de la CJ Constanta

Aparatul de zbor care s-a prabusit in lacul Siutghiol a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene. Consiliul Judetean a intentionat sa il foloseasca pentru interventii in situatii de urgenta, dar pentru ca nu a putut angaja legal personal specializat si nici nu l-a putut include in sistemul 112, atunci a decis sa-l transfere catre SMURD. Astfel, in 6 noiembrie a fost semnat procesul-verbal final de predare catre Inspectoratul Aviatiei Civile pentru ca elicopterul sa fie folosit de SMURD. Acest elicopter se afla in operare la Constanta din 26 noiembrie 2014.

Acuzatiile lui Nicusor Constantinescu

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, il acuza pe secretarul de stat Raed Arafat ca a schimbat destinatia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fara acceptul sau, el sustinand ca la preluarea de catre SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are. ”Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are doua motoare, ca daca se opreste unul sa functioneze celalalt (…) Sa raspunda cine a taiat flotoarele”, a mai sustinut Constantinescu.

[poll id=”904″]

author avatar
Nicole Ionescu
925 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger