AcasăNewsPuigdemont ataca UE, Catalonia a paralizat

Puigdemont ataca UE, Catalonia a paralizat

Carles Puigdemont se da victima unei lovituri de stat orchestrate de Madrid iar sindicatele separatiste au scos lumea in strada

Curtea Constitutionala spaniola a anulat ieri declaratia unilaterala de independenta a Cataloniei, adoptata in 27 octombrie de catre Parlamentul regional, ca ”nula si neconstitutionala”. Nu si pentru Puigdemont. Nu si pentru separatisti care au blocat ieri trenuri si autostrazi.

Carles Puigdemont se da victima unei lovituri de stat orchestrate de Madrid iar sindicatele separatiste au scos lumea in strada

Presedintele catalan destituit s-a dezlantuit ieri de data aceasta impotriva UE. Pentru ca UE a sustinut ”lovitura de stat” intentata de premierul Mariano Rajoy contra Cataloniei, regiune pusa sub tutela Madridului. ”Veti accepta rezultatul votului catalanilor (din 21 decembrie) sau veti continua sa-l sprijiniti pe Rajoy in aceasta lovitura de stat?” a lansat Puigdemont presedintilor Comisiei si Parlamentului europene, in cadrul unei reuniuni cu primarii catalani la Bruxelles. ”Asta este Europa pe care doriti sa ne-o propuneti?”. Puigdemont a apreciat Catalonia ca ”singurul teritoriu al Europei unde exista aceasta anomalie democratica: un parlament regional ales de popor caruia i-a fost interzis sa-si exercite puterea”. ”Domnilor Juncker si Tajanii (presedintii Comisiei si Parlamentului europene), aceasta este Europa pe care doriti sa o construiti? Cu o tara (Spania) care-si pune conducatorii in inchisoare?”.

Catalanii au blocat cele mai importante autostrazi din regiune

Tot in Belgia, premierul Charles Michel a declarat ca nu exista ”nici o criza politica pe teritoriu belgian” consecutiva crizei catalane, in ciuda declaratiilor de sustinere a separatistilor catalani facute de ministri nationalisti flamanzi. Si ca mandatul european de arestare emis pe numele lui Puigdemont este ”o afacere a justitiei belgiene, si nu a guvernului”. Iar pe plan diplomatic, a adaugat Michel, ”nu avem alt interlocutor decat guvernul spaniol si Madridul”.

”Vaga general”

Un apel la greva generala a fost lansat ieri in Catalonia de catre organizatia intersindicala separatista CSC care acuza Madridul ca a facilitat plecarea a mai multor mii de companii din regiune pentru a o ”slabi economic”. Numeroase sosele si autostrazi au fost blocate, in special autostrada AP-7, care se intinde de-a lungul coastei mediteraneene spaniole si leaga Andaluzia cu frontiera franceza, si A-2, care leaga Barcelona de Madrid. Au fost identificate 50 de puncte de blocaj. Concomitent, tranportul feroviar a fost perturbat, un TGV care a plecat din Barcelona spre Lyon (Franta) fiind nevoit sa se intoarca din drum din cauza manifestantilor care au blocat caile ferate.

Gara din Girone a fost luata cu asalt iar oamenii au blocat liniile trenurilor

Greva lansata de CSC a fost sustiuta de Adunarea Nationala catalana si de Omnium Cultural, asociatie cu caracter politic, care au profitat pentru a cere eliberarea din arest a liderilor separatisti detinuti de Madrid. In gara din Girona sute de persoane au fortat un baraj al politiei pentru a ajunge pe calea ferata si a impiedica circulatia trenurilor. Potrivit politiei, grevistii au blocat drumuri, gari si situri turistice, provocand mari tensiuni in Catalonia. Premierul spaniol Mariano Rajoy a evocat ”riscul saracirii regiunii” daca aceste proteste vor continua. Legislatia spaniola interzice greva din motive politice.

author avatar
Tudor Borcea
605 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger