AcasăNewsPuciul pe internet a decapitat armata Turciei

Puciul pe internet a decapitat armata Turciei

Capii Fortelor Armate ale Turciei nu i-au convins pe premier si pe presedinte (in civil) ca „puciul” era un exercitiu tactic

Comandantul Fortelor Armate din Turcia, Isik Kosaner, si-a dat demisia, impreuna cu comandantii Trupelor de Uscat, Marinei si Fortelor Aeriene.

Capii Fortelor Armate ale Turciei nu i-au convins pe premier si pe presedinte (in civil) ca „puciul” era un exercitiu tactic

Prin acest gest ei isi exprima nemultumirea fata de arestarile unor ofiteri de rang inalt, acuzati ca au fost implicati in organizarea unui puci. Intalnirile dintre generalul Kosaner si premierul Recep Tayyip Erdogan nu au reusit sa aplaneze conflictul dintre guvern si armata. Presedintele Abdullah Gul l-a numit pe generalul Necdet Ozel in fruntea Fortelor Armate.

Disensiunile dureaza de doi ani, timp in care Kosaner a insistat sa promoveze ofiteri care erau anchetati pentru conspiratie, iar Erdogan a refuzat, promovand ofiteri loiali regimului. Kosaner si ofiterii din Statul Major au demisionat la cateva ore dupa ce 22 de ofiteri au fost acuzati de complot pe internet pentru subminarea guvernului.

Poate ca aceste manevre virtuale ar fi scapat neobservate daca „tactica” n-ar fi fost prezentata la un seminar al Armatei, in 2003! 17 generali si amirali au fost arestati, iar alti 200 de ofiteri sunt anchetati pentru participarea la conspiratie. Planul prevedea atacuri teroriste asupra unor moschei si destabilizarea Greciei, ca sa fie justificata o dictatura militara. Acuzatii se apara spunand ca era vorba doar de un exercitiu teoretic! NATO nu comenteaza!

author avatar
Adina Mutar
552 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger