AcasăNewsPuciul militar din Turcia, consumat la exact 72 de ani de la...

Puciul militar din Turcia, consumat la exact 72 de ani de la Operatiunea Valkyrie

Erdal Ozturk

Privind ceea ce s-a intamplat vineri noapte in Turcia intr-o cheie lejera, si fara a da vreo conotatie similara celor doua evenimente, putem spune ca generalul rebel Erdal Ozturk (despre care se zice ca ar fi condus factiunea armata care a incercat sa rastoarne regimul Erdogan printr-un puci militar) ne trimite cu gandul la Claus von Stauffenberg, ofiterul german insarcinat sa-l elimine pe Adolf Hitler, in urma cu fix 72 de ani.

Erdal Ozturk

In startul celebrei operatiuni Valkyrie, din 20 iulie 1944, von Stauffenberg – membru al statului major al Armatei de Rezerva – a fost cel care a plasat valiza cu explozibil sub masa lui Hitler, in buncarul din Rastenburg, si cel care – convins ca l-a ucis pe liderul nazist – a plecat imediat cu un avion la Berlin pentru a finaliza planul pus la cale de complotisti. Din nefericire pentru Stauffenberg si ceilalti generali germani, Hitler n-a murit, iar pana seara puciul a fost dejucat. La ora 00.10 a zilei urmatoare, dupa o judecata sumara, capii tentativei de lovitura de stat (Olbricht, Stauffenberg, von Haeften si von Quirnheim) au fost condamnati la moarte si executati in curtea cartierului general.

Von Stauffenberg

Au urmat alte executii la Berlin. Pana si cel care i-a dus in fata plutonului de executie pe pucisti, generalul Friedrich Fromm, comandantul Armatei de Rezerva, avea sa fie arestat pana dimineata. In zilele urmatoare, Gestapoul a retinut aproape pe oricine care ar fi avut o cat de mica legatura cu atentatul din 20 iulie. S-a proclamat o noua lege a Sippenhaft (vina a sangelui), prin care toate rudele complotistilor au fost arestate. Mai multi complotisti s-au sinucis, inclusiv celebrul feldmaresal Erwin Rommel. Cativa complotisti au incercat sa fuga sau sa nege participarea la complot. Celor care au supravietuit interogatoriilor li s-au organizat procese rapide la Tribunalul Poporului. In total, aproximativ 50.000 de oameni au fost arestati si cam 200 dintre ei au fost executati.

* In ambele situatii, pana dimineata s-a dus naibii lovitura de stat

* 5.000 de pucisti arestati in iulie 1944, 3.000 de militari, participanti la rebeliunea din Turcia, retinuti in iulie 2016

author avatar
Mihai Koblenko
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger