AcasăNewsPucistii scapa de pedeapsa cu moartea

Pucistii scapa de pedeapsa cu moartea

Dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, restabilirea pedepsei cu moartea este in inima dezbaterilor la Ankara

Insa, potrivit presedintelui Comisiei constitutionale turcesti, Burhan Kuzu, chiar daca pedeapsa capitala va fi restabilita, ea nu poate fi aplicata retroactiv participantilor la puciul esuat din 15 iunie. Pedeapsa capitala poate fi un mijloc de descurajare, a explicat Kuzu. ”Pedeapsa, in general, urmareste si  o reabilitare a delincventului, dar, in acelasi timp, este si o forma de reparatie pentru societate. Aici, criteriul este principiul proportionalitatii. Pedeapsa cu moartea poate fi lasata la o parte, pentru ca nu este necesara o forma asa severa. Si, la ora actuala, pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicata retroactiv”, a spus Burhan Kuzu. El a estimat totusi ca, fara ”o epurare serioasa, raul din 15 iulie se va repeta in zece ani”. Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Turcia in 2004, ultima executie a fost pusa in aplicare in 1984.

Doi generali la varf au demisionat

Inaintea reuniunii de ieri a Consiliului Militar Suprem, la Ankara, care a luat in discutie remanierea armatei dupa evenimentele din 15 iulie, doi militari cu functii extrem de importante si-au prezentat demisiile. Este vorba de comandantul armatei terestre, generalul Ihsan Uyar, si de si seful „pregatirii si doctrinei comandamentului”, generalul Kamil Basoglu. Miercuri, presa turca anunta eliberarea din functii a 149 de generali si amirali (40% din totalul acestor grade din armata turca). Ieri, MAE turc a anuntat destituirea a 88 de angajati, intre care doi ambasadori, a informat seful diplomatiei turcesti, Mevlut Cavusoglu.

Peste 100 de institutii media, inchise

Presedintele Turciei si-a multiplicat epurarile in mai toate directiile. Insa artileria grea a fost pusa pe presa

Presa turca a informat ca masurile represive au lovit deja 16 posturi tv, 23 de posturi de radio, 45 de ziare, 15 reviste, 29 edituri si trei agentii de informatii. Jurnalistii semnaleaza ca inchiderea institutiilor media are loc in cadrul legii martiale instaurate in tara. SUA au reactionat deja, prin vocea lui John Kirby, purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, care a declarat ca astfel de masuri reprezinta o ”tendinta ingrijoratoare” si un obstacol impotriva ”dezbaterilor politice legitime” in sanul societatii. In 19 iulie, autoritatea de reglementare in audiovizual din Turcia a retras licenta a numeroase posturi tv si radio, suspectate ca sustin reteaua lui Fethullah Gulen. Luni, justitia a emis mandate de arestare pentru 42 de jurnalisti. Miercuri, aceeasi masura s-a aplicat pentru 47 de fosti ziaristi au cotidianului Zaman.

Casa din Turcia a lui Fethullah Gulen, transformata in WC public

Locuinta dusmanului numarul unu al lui Erdogan, aflata in satul Korucuk, va fi convertita in toaleta publica. Potrivit presei turce, decizia a fost luata ca urmare a unei cereri in acest sens facuta de locuitorii din Korucuk, care, dupa tentativa esuata de puci, ”s-au debarasat de cartile sale si i-au intors spatele”. Pe de alta parte, potriit ministrului turc al Justitiei, Bekir Bozdag, Gulen ar putea parasi Statele Unite pentru a ajunge in Egipt, Africa de Sud, Australia, Canada sau Mexic. Ankara a trimis deja la Washington o cerere de extradare a lui Gulen.

Turismul,  la cel mai scazut nivel din ultimii 22 de ani

Numarul turistilor straini in Turcia a scazut cu peste 40%, in iunie, potrivit ultimelor statistici publicate, ieri, de catre ministerul turc de resort. Ambasadorul Turciei la Bucuresti ii indeamna pe romani sa dea iama in Antalya.

Puciul din 15 iulie a fost inca o lovitura directa pentru industria turismului din Turcia, o tara afectata dur de seria de atentate teroriste din ultimele luni. Numarul sosirilor turistilor straini a inregistrat, luna trecuta, in raport cu 2015, cea mai severa cadere inregistrata din ultimii 22 de ani: 40, 86%. In mai, statisticile indicau o scadere de 34,7% de sosiri, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. In primul semestru 2016, numarul de turisti rusi in Turcia a scazut cu 87%, in conditiile in care rusii reprezentau al doilea contingent  de turisti, dupa cei germani. Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Turismului a semnat un acord cu Turcia pentru a relansa sectorul turistic din aceasta tara, oferind consiliere in domenii de strategie si marketing (de parca de asta aveau turcii nevoie). Sectorul turistic din Turcia asigura peste un milion de locuri de munca si 4,5% din PIB tarii. Ieri, ambasadorul Turciei la Bucuresti,  Osman Koray Ertas,  i-a asigurat pe romani ca starea de urgenta de pe teritoriul Turciei nu afecteaza viata cotidiana a turistilor, nu exista motiv de ingrijorare pentru ca romanii sa nu vina in ”frumoasele statiuni turcesti”, cum ar fi Antalya, ” unde vor primi servicii excelente la preturi deosebit de rezonabile”, in conditii de deplina siguranta. Ambasadorul a evocand si ”un record de zboruri charter” (242 pe zi) inregistrat sambata, in Antalya.

author avatar
Tudor Borcea
480 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger