AcasăNewsPsihiatri: Anders Breivik este schizofrenic si iresponsabil penal

Psihiatri: Anders Breivik este schizofrenic si iresponsabil penal

Doi experti phisiatri insarcinati cu examinarea mentala lui lui Anders Breivik au declarat ca acesta sufera de „schizofrenie paranoida”, recomandand sa fie inchis intr-o institutie speciala.

Anders Breivik, autorul masacrului de la 22 iulie 2012 din Oslo, este considerat a fi psihotic si iresponsabil penal. La aceasta concluzie au ajuns, joi, Torgeir Husby si Synne Soerheim, doi psihiatri insarcinati cu studierea sanatatii mintale a extremistului, cei doi declarand ca barbatul prezinta deliruri specifice unei schizofrenii. Decizia de joi este identica cu cea din noiembrie 2011, cand psihiatrii l-au diagnosticat pe atacator cu „schizofrenie paranoida”.

Potrivit The Guardian, Torgeir Husby si Synne Soerheim au ajuns la aceasta concluzie in urma mai multor intalniri atat cu Breivik, cat si cu mama sa, dar si in urma ascultarii inregistrarile audierilor politistilor.

In urma acestora, cei doi au stabilit ca atacatorul sufera de „iluzia grandorii”, considerandu-se, din postura sa de „comandant” al organizatiei „Cavalerii Templieri”, careia politistii nu au reusit sa ii dovedeasca existenta, drept un salvator al lumii de islamisti si de multiculturalism. Totodata, cei doi au mai stabilit ca Breivik are stari diferite, fiind surprinsi de faptul ca acesta este, fie un copil, fie un „patetic egoist”, fapt ce i-an determinat sa considere ca acesta, intre 2000 si 2006, a suferit un esec „intelectual”, pierzandu-se abilitatile cognitive.

In plus, psihologii au stabilit si ca Breivik, desi a ucis cu sange rece 77 de persoane, este lipsit de remuscari pentru victimele sale, acesta avand tendinta de a trece de la o stare la alta, lucru ce sugereaza ca aceste sufera de o tulburare asociativa.

Anders Breivilk este judecat dupa ce, pe 22 iulie 2011, a deschis focul asupra mai multor tineri laburisti care participau la o tabara de vara pe Insula Otoya, ucigand 69 de persoane. Anterior, acesta a detonat o bomba langa sediul Guvernului, ucigand opt persoane.

In cazul in care, pe pe 22 iulie sau 24 august, cand este asteptat verdictul, este gasit iresponsabil penal, Breivik risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. In cazul in care va fi gasit responsabil, el risca 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa care poate fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos.

author avatar
Ionut Zgimbau
926 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger