AcasăNewsPSD, opoziție simbolică

PSD, opoziție simbolică

Joaca social-democraților de-a politica merge mai departe. Continuă în același ritm și același registru de opoziție de formă. Poate că ei susțin contrariul, poate chiar își pregătesc discursuri împodobite ca un pom de Crăciun, prin care să demonstreze contrariul. Este vorba, însă, de percepția electoratului. Nimeni nu se încumetă să comande un sondaj de opinie lămuritor. În partid circulă numai sondaje care să arate cine e cel mai bine cotat. E o prostie! Repet, e o prostie! O spun fără rețineri, pentru că cel care ar putea fi cel mai bine cotat nici măcar nu este pomenit. Nu poate apărea acolo, să dea peste cap jocurile de culise.

Formularea corectă nu este „cel mai bine cotat”. Dacă ar fi onești și demni, comanditarii sondajelor interne ar cere să se răspundă la întrebarea „Cine, dintre noi, credeți că ar putea duce mai departe șmecheria cu care prostim electoratul?” Sau „ Care credeți că este persoana potrivită pentru a închide gura baronilor noștri, dându-le tainul?”

Pariu pe două răspunsuri

Marcel Ciolacu e în turneu de împăcare a liderilor locali

Cel mai relevant sondaj de opinie adresat electoratului ar trebui să conțină o singură întrebare: „Din ce cauză credeți că ne lăsăm încălecați de Ciolacu și, pe ascuns, facem jocul Puterii?” Cred că răspunsurile s-ar întinde pe o plajă enormă și i-ar pune rău pe gânduri pe social-democrați. 80 la sută dintre greii partidului s-ar regăsi în răspunsurile unui electorat departe de a fi prost. Niciunul, însă, nu o va recunoaște. Omul spune ce simte sau bănuiește, nefiind departe de adevăr.Cât de fals ar putea fi un răspuns de genul „Pentru că v-ați făcut din politică o meserie și, dacă intrați în clenciuri cu Ciolacu, riscați să vi se retragă sprijinul politic și vă este greu să vă întoarceți la strung”? Sau „Pentru că aveți împrumuturi mari la bănci pe care le plătiți îndeobște de veniturile de deputat sau senator și, dacă vă pierdeți locul, vă paște sărăcia” Sau „Pentru că v-ați pierde avantajele de a vă fi făcut din politică un scut în spatele căruia trăiți liniștiți”Pariez, însă, că două răspunsuri nu le veți găsi: „Pentru că respectați disciplina de partid” și „Pentru că țara n-are nevoie de deranjuri acum”

Devorarea liderului

Cât timp PSD se joacă de-a opoziția, Guvernul e fericit

Situația din PSD nu este singulară. Se regăsește și la alte partide. Baronii pun mână de la mână și pregătesc revolta și răsturnarea liderului. Cea de la social-democrați are însă o particularitate. Nimeni nu are atât talent de a-și devora conducătorii pe cât are PSD. Liderul e bun numai cât timp dă fiecăruia tainul. Nu cred povestea că Moldova social-democrată e nemulțumită din motivele invocate, că Marcel Ciolacu e moale și nu are curaj să facă o opoziție adevărată. Și nici că o scaldă mereu cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, pricină din care trebuie schimbat. Or fi și astea, dar Ciolacu a avut tot timpul o atitudine unsuroasă, de ce abia acum se gândesc la schimbarea lui baronii moldoveni? Sigur în spate nu sunt și interese revanșarde, interese prin care niște oameni trebuie să ajungă și mai sus, să controleze mai mult? Este o opoziție prost mascată, prin care niște unii, nu dau nume, vor să arate cum știu ei să se împotrivească liderului, ca mai apoi să se opună și Guvernului. Să-l dai jos pe Ciolacu, aducându-l pe Grindeanu, s-o fi numind opoziție? De când? Și apoi Grindeanu să inițieze suspendarea lui Iohannis? Niciodată.

Două. Și degeaba

Vasile Cîțu, mai tare decât toate moțiunile la un loc

Social-democrații fac opoziție mai mult în interior, de parcă asta așteaptă electoratul de la ei. În ceea ce privește opoziția împotriva Puterii lucrurile sunt mai degrabă comice. Se pregătesc pentru două moțiuni simple. Una împotriva ministrului Vela și încă una împotriva ministresei Anisie. Sunt moțiuni fără efect, pentru că niciunul nu va pleca din Guvern. O decizie în acest sens o poate lua doar Ludovic Orban. Iar Ludovic Orban va spune nu, sunt buni la posturile lor. Sunt două moțiuni care mai mult risipesc forțele, pentru că obiectivul principal este altul, retragera sprijinului politic acordat acestuia. Lumea poate că va aprecia poziția PSD, dar se va lăsa furată de noua imagine, că social-democrații chiar se luptă cu Puterea. Câte moțiuni a încasat Vasile Cîțu? L-a demontat vreuna? Nu contest că ar fi rău ca Guvernul să primească și acest avertisment. Însă, atât timp cât va sta liniștit la Palatul Victoria, sfindând în continuare, opoziția PSD este doar simbolică.

author avatar
Valentin Boeru
1.016 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger