AcasăNewsPSD, la un pas de implozie

PSD, la un pas de implozie

Meciul Dragnea – Tudose, risc major pentru PSD

După un an în care doar debilitatea extremă a Opoziției le-a permis să păstreze guvernarea câștigată la alegerile din 2018, social-democrații se joacă în continuare cu focul.

Meciul Dragnea Tudose risc major pentru <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagpsd title=PSD data wpil keyword link=linked>PSD<a>

Confruntarea dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose are șanse mici să se finalizeze în scurtă vreme cu o victorie categorică dar în schimb poate duce la destabilizarea actualei majorități parlamentare și chiar la pierderea guvernării. Pesediștii ignoră pericolele și mizează totul pe impotența actualei opoziții și pe incapacitatea președintelui Iohannis de a-și asuma vreun risc. Singuri pe terenul politic, social-democrații îl trag pe dracu’ de coadă și insistă să-și regleze conturile interne la începutul unui an deloc ușor, nici pentru guvernanți și nici pentru noi.

Remaniere sau restructurare, tot cu circ iese

Prima rundă din 2018 a meciului Dragnea – Tudose are loc astăzi, la Comitetul Executiv al PSD, forul de conducere lărgit al partidului. O ședință în care cele două tabere se vor confrunta pe remanierea și reorganizarea Guvernului. Fie că este vorba doar despre o remaniere a Guvernului sau despre o modificare organizatorică de substanță a actualului Cabinet, Dragnea și Tudose se bat pentru includerea/păstrarea  în Executiv a persoanelor fidele lor. De exemplu, nici în interiorul și nici în exteriorul PSD-ului nu mai este vreun secret faptul că Tudose ar vrea să o debarce pe Carmen Dan de la cârma Internelor iar Dragnea face în schimb tot ce poate pentru a-l scoate din schema guvernamentală pe Marcel Ciolacu. În afara animozităților și preferințelor celor doi, realitatea este însă că orice remaniere, fie ea mică sau amplă, depinde și de ok-ul dat de baronii pesediști. Un ok condiționat în mod evident de favorurile promise de Tudose și Dragnea – favoruri neincluse de obicei în rețeta unei guvernări performante. În plus, ”baronii” nu se vând o dată pentru totdeauna, ci dimpotrivă. Trecerea dintr-o tabăra în alta fiind un sport obișnuit, nici Dragnea și nici Tudose nu vor putea răsufla ușurați, indiferent de rezultatul meciului de azi.

Congres extraordinar de inutil

Abilitatea lui Liviu Dragnea l-a făcut pe aceasta să propună convocarea unui congres extraordinar. Idee seducătoare doar pentru adversarii fraieri din fire, care ignoră imposibilitatea schimbării actualului lider de congres. Concret, Dragnea a ținut morțiș să fie ales de toți membrii PSD (prin scrutinuri organizate în fiecare filială – n.r.), idee considerată a fi doar o năstrușnicie în 2015. Acum, se vede că planul lui Dragnea a fost unul cu bătaie mare, actualul lider securizându-și practic scaunul de președinte prin această metodă. Iar dacă Dragnea nu poate fi debarcat de un congres, asta înseamnă că va avea suficient timp să roadă la temelia susținerii pe care o are în partid Mihai Tudose. Un premier al cărui singur atu este amenințarea cu demisia – implicit aducerea PSD-ului la mâna președintelui Klaus Iohannis, cel îndrituit de Constituție să nominalizeze premierul. Mai mult, postura de premier l-ar putea dezavantaja serios pe Tudose în momentul în care lumea se va trezi din beția promisiunilor făcute de Dragnea în campanie și românii vor cere premierului socoteală pentru infimele creșteri de salarii contrabalansate pe deasupra de serioase majorări de prețuri, de creșterea inflației și de încorsetările noului cod fiscal.

Desemnarea prezidențiabilului PSD, bomboana pe colivă

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, pe PSD îl mănâncă să-și nominalizeze de pe acum prezidențiabilul. Demers care nu numai că va adânci și mai mult taberele interne aflate în conflict, dar îi va și nemulțumi pe partenerii din ALDE, care speră ca pesediștii să-l susțină pe liderul lor Călin Popescu Tăriceanu la prezidențialele din 2019. În plus, desemnarea unui prezidențiabil amorsează și tabăra Firea, condimentând astfel cu o notă feminină (dar deloc suavă și blândă!) războiul intern din PSD.

author avatar
Simona Badulescu
1.219 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger