AcasăNewsPSD ia taurul ONG-urilor de coarne

PSD ia taurul ONG-urilor de coarne

Implicarea serviciilor secrete in politica si Justitie si indigesta poveste a ”binomului” a adus sub lupa si ONG-urile gata sa laude la orice ora ”sistemul”.

Desi activitatea societatii civile romanesti a fost sublima dar a lipsit cu desavarsire cel putin in ultimul deceniu postdecembrist, pe piata misuna o multime de ONG-uri declarate a fi de ”utilitate publica”. Care de fapt nu au facut altceva decat sa sustina o parte sau alta a esicherului politic, ceea ce nu se prea pupa cu ”utilitatea publica”. Cum majoritatea acestor ONG-uri s-au situat in siajul unei drepte care de abia mai sufla, mai toate au migrat la poarta Justitiei, pe care au prins sa o apere si atunci cand nu o ataca nimeni si sa o ridice in slavi si atunci cand dadea in gropi. Cum politicienii pusi la colt de DNA nu indrazneau sa se ia de cojocul ”societatii civile”, ONG-urile au avut mana libera sa manipuleze si sa faca propaganda la greu, mai ales cele alimentate cu bani si de celebrul George Soros (exemplul classic: Alina Mungiu cu al sau SAR, care s-a invartit de peste trei milioane de euro in ultimii ani). Spunem ”finantate si de Soros” deoarece ONG-urile de utilitate publica beneficiaza si de bani de la stat. Deslusirea, fie ea si partiala, a itelor innodate intre serviciile secrete si Justitie plus condamnarea lor pe banda rulanta i-a trezit pe politicieni, care vor acum sa scoata la lumina atat finantarile cat si activitatea concreta a ONG-urilor. Cel care a luat taurul ONG-urile de coarne este deputatul PSD Liviu Plesoianu,care a depus un proiect de lege referitor la modificarea legii asociatiilor si fundatiilor in sensul ”transparentizarii” finantarilor si a ”clarificarii” statutului de organizatie de utilitate publica.

Dau cu subsemnatu’ semestrial sau sunt inchise  

Pentru tranparentizare, el propune ca ONG-urile sa publice semestrial declaratii de venituri si cheltuieli, cu precizarea valorii si a activitatii sau a persoanei care a generat orice venit. Daca nu-si publica declaratiile in termen de 30 de zile, ONG-urile urmeaza sa-si inceteze activitatea ”de indata”. In ceea ce priveste recunoasterea utilitatii publice, ONG-urile isi vor pastra acest statut doar daca nu se amesteca in niciun fel in politica. Nu strang fonduri in scopuri politice, nu sustin pe nimeni si se ocupa in schimb de asistenta si protectia sociala, educatie si sanatate – caz  in care pot beneficia de ”folosinta gratuita a unor bunuri proprietate publica si de acces la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale”. Mai mult, statutul de ”utilitate public” trebuie reconfirmat o data la cinci ani. Ceea ce se va face doar daca exista rapoarte anuale, intocmite de autoritatile administrative si Ministerul Justitiei, care confirma respectarea conditiilor legale. Chiar daca sunt mult mai blande decat masurile luate de Ungaria in privinta ONG-urilor ”sorosiste”, prevederile lui Plesoianu ii va face si pe oengistii nostri de seama sa-si ia gandul nu numai de la banii publici, ci si de la cei veniti de la Soros. Care in mod sigur nu este interesat de sanatatea, educatia si protectia sociala a romanilor – singurele domenii lasate la dispozitia lui Mungiu, Pora & Comp.

author avatar
Simona Badulescu
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger