AcasăNewsPSD. Cronica unui congres ratat

PSD. Cronica unui congres ratat

Liviu Dragnea ii va convinge pe toti cat este el de important. La cat suntem de naivi nici nu meritam altceva

Sambata, PSD se intalneste, cu mic cu mare, la un congres. Nu cred ca trebuie scris cu litera mare, nu este nici sarbatoare nationala si nici onomastica lui Dumnezeu nu este. Este o intrunire de partid care nu are legatura cu ceea ce presupune un congres adevarat. Adunarea PSD la ordin iese din semnificatia politica a termenului. In toate partidele din lume, congresul este forul suprem de conducere a formatiunii respective. La PSD este altceva. Este un motiv de a mai plati niste polite si prilej de a mai face niste blaturi.

Liviu Dragnea ii va convinge pe toti cat este el de important La cat suntem de naivi nici nu meritam altceva

Se poate face cronica unui congres inainte ca acesta sa se desfasoare? Teoretic, nu. Poti doar sa presupui ce se va intampla, cu o marja de rezerva. Nu e cazul si la PSD. Aici, lucrurile se dau pe fata cu ceva vreme inainte.

Romania, mai la vale

Congresul, spuneam, este forul superior de conducere. Si pe vremea comunistilor era la fel, fara niciun apropou. Se stabilea, bunaoara, ce trebuie sa faca Romania in urmatorii patru sau cinci ani. In ce parte o ia, incontro se indreapta. Se hotarau politicile de dezvoltare. Erau politici pentru industrie, pe ramuri, pentru agricultura, pentru invatamant, export, tineret etc. Acum, nu mai are importanta ca erau bune sau rele, partidul le rostuia si se trecea la infaptuirea lor. Asta era rolul congresului. Daca v-ati adus aminte, faceti saltul in timp si priviti cu atentie la ce se intampla de niste ani in politica romaneasca postdecembrista. Focalizati-va atentia pe PSD si pe smecheriile la care va recurge la congres.

Peisaje economice cu munti si vai

Intuitia imi spune ca nu se va discuta nimic sau nimic concret despre economia Romaniei. Niciun cuvant despre industrie, pentru ca nu mai exista. Am pus-o pe butuci cu mult inainte de congres. Dar nici despre vreo incercare de revigorare a ei nu se va discuta. N-are vreme PSD de asa ceva, intai trebuie sa lamureasca dorintele intempestive ale unuia sau altuia de a accede in conducerea partidului. E drept ca e un partid democrat, unde toti sunt egali sau au sanse egale, dar democratia asta trebuie clarificata: democratii mei, democratii tai si ai altora care nu ne intereseaza. Daca dau toti buzna cu democratia lor, unde se va ajunge? Credeti ca se va discuta cat este de daunatoare cresterea economica bazata pe consum, ca acum, si nu pe investitii? Eu nu cred. Si cine s-o faca? Dragnea, personajul amfibiu si vascos, cum il ilustreaza perfect colegul meu, Razvan Boanchis? Nu e in stare. La chestii din astea, s-a bazat mereu pe Darius Valcov, expertul fara opera, care ii deseneaza grafice din care taranusul parvenit intelege ca sunt peisaje cu munti si vai, ca uite, ba urca, ba coboara.

Intai puterea

Congresul PSD nu va avea chef sa discute despre Romania. Ce rost ar avea? Va avea insa un apetit enorm sa  faca scut in jurul tovarasului. Sa nu vina aia sau aialalti la putere. Sa vina numai cei care stiu sa-l propuna presedintele tarii si sa-i pupe ghiulul de pasa al mlastinilor politice. Sa vina numai cei care au inteles ca mustata lui de sef de sala este stapana de neconstestat a democratiei, mama e de democratie in forma asta nebanuita, de mahala cu manele politice. Planul de guvernare? Asta-i acum! Cand PSD freamata de neliniste, de tulburari si emotii ca nu se stie cine cu cine si de ce, cui ii mai arde de guvernarile de pe hartie? Caci numai pe hartie sunt valabile, nu si in practica. Problema de rezolvat acum este Dragnea cu orice pret, nu electoratul care e tot mai derutat si mai dezamagit. Intai puterea si mai vedem.

author avatar
Valentin Boeru
2.049 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce mesaj cu tâlc îi transmite Gabriel Oprea: „Am apreciat faptul ca domnul Dragnea m-a numit camarad, intr-o declaratie referitoare la vecinul meu de cartier, Codrin Stefanescu. Sigur ca ma numeste camarad! Au existat multe momente in care faptul ca a apelat la sprijinul meu i-a fost de mare ajutor lui Liviu Dragnea. Acest ajutor a fost decisiv pentru destinul lui politic si chiar personal. Poate, candva, voi povesti in amanunt. Astazi ma opresc la doua exemple. In anul 2004, cand eu eram ministrul administratiei publice, iar el presedintele CJ Teleorman, Dragnea m-a rugat sa il ajut sa devina seful presedintilor de Consilii Judetene din PSD. La acel moment, PSD castigase presedintia a 17 Consilii Judetene. Pentru ca m-a rugat sa il ajut, m-am intalnit cu ei, in sediul din Ion Ionescu de la Brad si i-am convins sa-l voteze. Asa a ajuns camaradul Liviu sa fie seful politic al presedintilor CJ din partid. In anul 2015, a apelat din nou la sprijinul meu, de aceasta data din postura mea de presedinte al UNPR. M-a rugat sa il ajut sa fie ales presedintele PSD, in contextul in care Victor Ponta demisionase pe Facebook. A venit la un pahar de vin la UNPR, asa cum stie toata presa prezenta acolo si m-a rugat sa-l sprijin. Liviu a ajuns presedintele PSD si cu ajutorul meu si sprijinul UNPR. Camaradul la nevoie se cunoaste.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger