AcasăNewsPSD: "Cedarea resurselor de cupru, o amenintare la adresa sigurantei nationale"

PSD: „Cedarea resurselor de cupru, o amenintare la adresa sigurantei nationale”

Cedarea resurselor de cupru reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale, considera presedintele Organizatiei de Femei a PSD (OFPSD), Rovana Plumb.

„Recent, statul roman a luat decizia privatizarii companiei Cupru Min, la un pret considerat, in mediile de specialitate si in presa, de zeci de ori mai mic decat valoarea reala a acesteia. In acest fel, Romania a cedat 60% din resursele sale de cupru pe un pret de nimic unor investitori externi, fara a cere nicio garantie ca acolo se vor face investitii sau se vor crea locuri de munca pentru romani”, sustine Rovana Plumb.

Aceasta considera ca o situatie similara exista in cazul resursele de aur de la Rosia Montana.

„Romania este vanduta pe bucati de PDL, care pe ultima suta de metri incearca sa obtina cat profit mai poate inainte de a pierde puterea. PDL jefuieste practic resursele minerale ale Romaniei, iar acest jaf va afecta dezvoltarea pe termen lung a tarii si toate generatiile care vor urma. Romania va fi un stat mult mai sarac, din moment ce resursele sale vor fi fost cedate unor companii obscure, in schimbul unor profituri private ale clientelei PDL”, se mai arata in comunicat.

Presedintele OFPSD atrage atentia ca „statul roman nu are, in acest moment, o strategie nationala privind valorificarea eficienta si protejarea resurselor minerale si naturale, care trebuie sa faca parte din strategia privind siguranta nationala”.

Rovana Plumb sustine ca este necesar un inventar al resurselor nationale, realizat de catre un institut independent, precum si o strategie clara de protejare a acestora si de valorificare eficienta a lor conform cu obiectivele „Foii de parcurs pentru o Europa eficienta din punct de vedere a utilizarii resurselor” si cu interesul national al Romaniei.

„Ceea ce fac autoritatile in acest moment este un act iresponsabil. Sunt cedate resurse de o valoare extrem de mare, in totala lipsa de transparenta si la adapostul unor minciuni uriase. Presedintele Romaniei vorbeste despre revigorarea industriei extractive, uitand insa ca nu se vor revigora decat conturile companiilor straine care vor extrage si valorifica resursele romanesti. Dezvoltarea durabila presupune sa ne folosim resursele in asa fel incat sa generam bunastare si pentru generatiile viitoare. Daca PDL vinde totul acum, dezvoltarea Romaniei este compromisa pentru cateva generatii”, a mai afirmat Rovana Plumb.

Compania Roman Copper Corp. Canada a castigat, luni, licitatia organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la pretul de 200,772 milioane euro, pretul de pornire fiind de 57,363 milioane euro.

La licitatia cu strigare au participat trei ofertanti, OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda si Roman Copper Corp. Canada. Cu Roman Copper Corp. Canada urmeaza sa se negocieze clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni.

Strategia de privatizare a societatii Cupru Min Abrud a fost aprobata prin hotarare de guvern, iar privatizarea a fost cuprinsa ca angajament in scrisoarea de intentie in cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, avand ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

 

author avatar
Ciprian Purice
163 afisari

3 COMENTARII

  1. hai frate ca tara e vanduta pe bucati din 90 incoace. acum e una dintre afacerile in urma careia chiar am putea sa profitam de ceva…

  2. Domnilor de la USL, daca doriti neaparat sa fiti votati de noi, acum este momentul propice sa ne dovediti ca puteti face ceva pentru romani: in primul rand, zbateti-va sa opriti aceasta privatizare frauduloasa, asemenatoare cu cea a resurselor date celor de la OMW. tara noastra are resurse mari dar nu are posibilitati financiare sa le exploateze. Stim asta, dar nu este cazul sa ne vindem pe nimic. Cei care au semnat astfel de contracte trebuie sa plateasca, confiscanduli-se averisle si facand ani grei de puscarie. Asta in cazul in care, nu reusiti sa stopati vazariel facute fara acordul romanilor, adevaratii stapani ai acestui pamant.

  3. D-na Rovana Plumb, ar putea sa raspunda public la urmatoarea intrebare:
    De ce nu se ţine cont de Art 135 alin2 lit d) şi Art 136 alin 3 din Constituţia României şi să se ceară acordul proprietarului ( POPORUL ROMÂN )

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger