AcasăNewsPSD asigură o creștere economică sănătoasă ce a dus la majorarea cu...

PSD asigură o creștere economică sănătoasă ce a dus la majorarea cu peste 30% a pensiilor private ale românilor

sursa foto: sansanews.ro

Pe lângă măsurile de creștere a veniturilor românilor, strategia investițională a Guvernului Ciolacu și-a demonstrat capacitatea de a asigura stabilitatea financiară a țării și de creștere a încrederii românilor în politicile economice ale social democraților. Fondurile de pensii private au înregistrat o creștere puternică în primele trei luni ale acestui an, cu 31% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Contribuția acestor active la PIB a urcat la 8,7%.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la finalul primului trimestru din 2024, piața pensiilor private din România a înregistrat o creștere de aproape 31% față de aceeași perioadă a anului precedent și o creștere de 6,5% comparativ cu finalul anului 2023.

Activele totale au atins nivelul de 140 mld. lei, iar ca pondere în PIB, au ajuns la 8,7% la finalul lunii martie 2024, reflectând o evoluție pozitivă și constantă în ultimii ani.

Fondurile de pensii private au jucat un rol crucial ca investitori instituționali, susținând în principal economia locală și funcționând ca factori de echilibru și stabilitate pentru piața financiară.

Performanța Pilonului II reflectă încrederea românilor în succesul politicilor economice implementate de PSD

Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) a atins 135 mld. lei la 31 martie 2024, în creștere cu aproximativ 30,7% față de aceeași dată a anului 2023. Această performanță reflectă încrederea crescută a românilor în sistemul de pensii administrate privat, numărul participanților ajungând la 8,2 milioane de persoane. Contribuția medie a participanților a crescut semnificativ, de la 276 lei/participant la finalul anului 2023 la 358 lei/participant în martie 2024.

Contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost de 3,84 mld. lei în primul trimestru din 2024, marcând o creștere de aproximativ 21% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 16.624 de lei, înregistrând o creștere de peste 28% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Rezultatele economice asigurate de Guvernul Ciolacu susțin și Pilonul III

Pilonul III al pensiilor facultative a înregistrat și el o creștere semnificativă, cu active totale de 5,03 mld. lei la finalul lunii martie 2024, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Numărul de participanți înregistrați a ajuns la 736.606 persoane, o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului 2023, iar contribuțiile totale virate în sistem au crescut cu 19%.

Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor facultative era de 6.822 de lei, cu 14,1% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

author avatar
Andrei Coman