AcasăNewsPSD a trecut pe etnobotanice

PSD a trecut pe etnobotanice

Liviu Dragnea a vorbit perfect. Perfect de necredibil

Ce poti sa spui cand partidul, si nu atat el, cat liderul lui, viseaza cu ochii deschisi? Cand isi imagineaza lucruri, fapte, intamplari? Nu din cele cuminti sau firesti, ca o captura enorma de stiuca la Belina. Sau orice altceva. Nu, domnul lider – sper sa nu se supere ca ii spun domn” – isi imagineaza un plan de dezvoltare a Romaniei cum n-a vazut Parisu’, Maglavitu’ si Tunisu‘. Daca Dragnea visa la un pod care sa traverseze Dunarea in lung, pana la Viena, ai fi zis nene, asta a visat, asta este, lasa ca ii trece pana la ziua. Nu, domnul Dragnea halucineaza de parca ar fi trecut pe etnobotanice.

Liviu Dragnea a vorbit perfect Perfect de necredibil

Programul prezentat la congres, intitulat „gROwth”, dovedeste ori ca este complet rupt de realitate ori nu mai stia cu ce sa-i tina in sala pe cei 4.000 de participanti. Trebuia sa zica totusi ceva, si-a adus el aminte ca la un congres mai trebuie sa spui si niste vorbe cu tara, nu numai cu partidul.

Planul „Nu raspunde nimeni”

Putea sa-i spuna romaneste, „Crestere”, dar parca nu era de fason sa nu o dai pe romgleza si sa-l botezi „gROwth”, cu litere mari la mijloc, sa priceapa bizonul ca e vorba de Romania. Departe de mine gandul de a jigni pe cineva, dar ma intreb daca primarul din Soimus, de exemplu, daca o fi social-democrat si daca o fi fost invitat la congres, a inteles ceva din titlul asta pompos. El stie ca are probleme cu inundatiile de pe Mures, dar cu „gROwth” asta cade pe spate si nu-si mai revine usor. In fine, programul asta romglezesc al lui Dragnea nu e chiar un program in sensul pe care l-am intelege noi. Cu masuri concrete, cu cine executa, cu termene de predare, cu cine raspunde, cine raporteaza si cine-si pierde capul de pe umeri daca minte sau daca nu e gata treaba. Nici pomeneala de asa ceva. Este doar o insiruire de vorbe de ametit auditoriul si electoratul.

Pestele lui Dragnea

Programul nu este nou. Dragnea recunoaste ca se gandeste la el din 2009 si este conceput pe baza a ceea ce isi imagineaza el ca trebuie sa faca statul pentru un cetatean, de la nastere si pana la finalul vietii. Eu cred ca un singur lucru: sa nu-l mai minta ca o va duce bine! Atat de bine ca se va umfla. Avem de-a face, deci, nu cu un program coerent si fara de cusur, ci doar cu gandurile lui Dragnea. Gasesti acolo vorbe despre cresterea veniturilor, aceeasi placa veche, despre copii care vor zburda de bucurie ca ii va duce si aduce autobuzul de la scoala, despre parintii care vor avea timp de cumparaturi, despre scoli care vor avea – toate, dar absolut toate! – after school, despre locuri de munca pentru toti, bine platite. Domnu’ lider, si eu mai mint uneori, in special cand te descriu in culori vesele si spun ca altul mai bun ca tine nu exista in tara, dar asta cu locuri de munca pentru toti si inca platite regeste n-as fi spus-o. I-auzi, mai departe, statul o sa aiba grija ca tinerii sa-si deschida o afacere si sa-si permita o locuinta a lor. Fara sa-i rupa ANAF? Ba chiar sa faca si copii fara grija ca acestia ar deveni o povara. Dragnea, zi mai bine ca ai prins, la undita, un somn de 400 de kile, e mai credibil.

Presa? O nenorocita!

Mi-ar trebui un ziar intreg sa comentez elucubratiile vesele ale lui Dragnea, ca dupa cateva fumuri de etnobotanice. Agricultura de se face oul cat pepenele, gaina cat curcanul si oaia cat vaca de mare. Porumbul o sa fie, probabil, ca intr-un banc sovietic. Ca stalpii de telegraf. Nu atat de mare, cat de rar. Autostrazile? Da’ ce, asta-i o problema? Facem cate una pentru fiecare. Le si personalizam. Ne legam la toata Europa chiar din fata casei. Sanatatea? O sa construiasca tara spitale de te vindeci numai cand treci de poarta lor. Conditii de viata? Raiul pe pamant! Vreo vorba despre cei 10 milioane de romani care au toaleta in fundul curtii si se spala la lighean? Vreun cuvant despre  drumurile pietruite sau de pamant, adica un sfert din drumurile tarii? Cu ce bani facem Romania mai tare si mai frumoasa? De unde ii luam, cu ce dobanda si cand ii dam inapoi? Uite, vezi, asta e presa. O nenorocita! Pune cele mai tampite intrebari si strica „Cresterea” lui Dragnea. Ma iertati, „gROwth” am vrut sa zic, da’ nu m-am obisnuit.

author avatar
Valentin Boeru
1.807 afisari

1 COMENTARIU

  1. DE CE IN SUEDIA SE POATE SI RO NU ..??? ESTE POPORUL ROMAN UN POPOR SINUCIGAS…?
    Suedia…o tara la superlativ….legislatia lor….visul la Rai…al omenirii…. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza pe locul 5, dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda, in timp ce Marea Britanie este abia pe locul 22, iar Romania pe locul 90.Tarile „fericite” au in comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la U anbivseersnittaat ecao rBurpittiisehi Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor in viata „cetatii” este tratata cu foarte mareseriozitate.
    Reportajul „Suedia – Taramul politicienilor fara privilegii” („Sweden – Land of Politicians Without Privileges”), difuzat de televiziunea braziliana TV Bandeirantes, ne prezinta o lume despre care, obisnuiti cu situatia din Romania, ne e greu sa credem ca exista cu adevarat … !!!
    Suedia este o monarhie constitutionala. Din 1971, Parlamentul tarii este unicameral si are 349 de membri, alesi prin vot direct si proportional, ei reprezentand 9,2 milioane de cetateni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf indeplineste doar functii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtatorul de Cuvant al Parlamentului.
    Statul este conceput ca un sprijin pentru toti cetatenii sai, care sunt tratati echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solida. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa sociala. In schimb, taxele sunt mari, dar ele se intorc sub forma de pachete de asistenta sociala. Aceasta relatie intre stat si cetateni face ca alegerile sa fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri de sindicat. Prezenta la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii considera dezbaterile politice si prezenta la vot esentiale pentru democratie.
    Fara privilegii sau lux pentru politicieni. Tara este condusa de clasa politica, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicati si de atenti la activitatea depusa de cei carora le dau votul, motiv pentru care acestia nu au privilegii si nici nu beneficiaza de conditii de lux. Pana in 1990, in Suedia nici nu existau locuinte puse gratuit la dispozitia parlamentarilor.
    Acestia obisnuiau sa doarma pe canapelele din birourile lor, situate in cladirea Parlamentului.
    ata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca liv dineg ,s tcaatt, sciu c oa dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile. Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu
    exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Pastrati curatenia”.
    Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.
    „Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi politicienilor o viata de lux”, explica un suedez in reportajul televiziunii braziliene. Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati.
    Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.
    Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati. Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa.
    „Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe”, a explicat o consiliera. Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.
    Fara indemnizatii speciale. Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile se intalni cu alegatorii. publice pentru a
    Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.
    Fara imunitate.
    Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate. Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii ’90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.
    Transparenta si control cetatenesc
    Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.
    Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii.
    In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publice. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.
    Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului.
    Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.
    Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in aceasta tara.
    Transmiteti mai departe la TOTI cei pe care-i cunoasteti ! Trebuie transmis pe TOATE retelele TV. Trimiteti la presa scrisa si vorbita, pentru a fi adus la cunostinta tuturor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger