AcasăNewsProvocare maghiară la Baia Mare. Viceprimarul UDMR a dat jos steagurile României....

Provocare maghiară la Baia Mare. Viceprimarul UDMR a dat jos steagurile României. Reacția radicală a primarului

Provocare maghiară la Baia Mare. Viceprimarul UDMR a dat jos steagurile României. Reacția radicală a primarului

Viceprimarul UDMR al municipiului Baia Mare a dat jos steagurile românești puse cu ocazia unei sărbători a orașului. În replică, primarul Cătălin Cherecheș i-a retras atribuțiile viceprimarului Istvan Zsolt Pap.

La Festivalul Castanelor, băimărenii au avut parte de un scandal la vârf la primărie, în urma unei decizii a viceprimarului UDMR. Deoarece pe unele standuri era scris doar în limba maghiară, primarul Cătălin Cherecheș a a dispus montarea de steaguri româneşti.

„Și-a permis să pună mâna şi să dea jos steagul românesc”

Viceprimarului István Zsolt Pap a dat apoi dispoziție ca steagul românesc să fie înlăturat. Reacția primarului Cherecheș a fost una categorică, considerând că nu își avea rost un asemenea gest, viceprimarului UDMR fiindu-i retrase toate atribuțiile, „pentru că şi-a permis să pună mâna şi să dea jos steagul românesc” potrivit presasm.ro.

UDMR a reacționat pe Facebook: „Este de neînțeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheș, luată cu ocazia actualei ediții a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuiești (cunoscuți drept „kürtőskalács”) inscripția în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, și pe standuri trebuie puse steagul României. Steagurile au fost amplasate joi la dispoziția Primarului, însă vineri dimineață viceprimarul UDMR al orașului, István Zsolt Pap, a cerut ca acestea să fie îndepărtate. În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare și regretăm că primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul conviețuirii pașnice dintre comunitatea română și cea maghiară din oraș, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunități”.

„Dacă scrie numai în ungureşte, însemnă că nu e şi pentru mine”

Primarul Cătălin Cherecheș a replicat: „Vreau să le spun că Baia Mare se numeşte Baia Mare (…) într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo scrie mare şi lat pâine (…) dacă nu vor să schimbe, atunci să pună steagul românesc, că atunci înţeleg că pot să intru şi eu român acolo. Dacă scrie numai în ungureşte, însemnă că nu e şi pentru mine (…) din acest motiv, pentru faptul că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar, să pună mâna şi să dea jos steagul românesc din secunda asta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat de viceprimar al muncipiului Baia Mare”.

author avatar
Tudor Borcea
795 afisari

10 COMENTARII

  1. Baia mare sunt ardeleni civilizati nu ar trebui sa piarda vremea cu asa ceva…intrigantii si escrocii nu au viitor in lumea asta

  2. pai s-o auzi pa ma-sa cum pronuntza:
    che-re-che-shhhhhhhhhhh,
    ca boanghinii.
    (o avea proteza stramba)

  3. UDMR isi permite multe PROVOCARI in Transilvania , si trebuiesc pusi cu”botul pe labe” definitiv. Secuii din Transilvania s-au auto-denumit magheari,iar la recensamantul din acest an s-au inregistrat numai 86 de secui,asa ca zisul tinut NU mai exista in Romania si nici secui. Cu UDMR la guvernare Romania a avut numai PIERDERI economice si sociale in toti anii.

  4. S-au adunat in 32 de ani suficiente dovezi ale sovinismului unor maghiari ,guvernele au tolerat multe alte exemple inclusiv prezenta unor politicieni maghiari de la Budapesta care incitau spiritele.
    Serviciile nu si-au facut datoria ,partidele au tolerat UDMR in combinatiile lor fapt ce a dus la multiple compromisuri.
    Vezi numai acele retrocedari facute cu acte false si imotriva legilor ,existenta documentelor privind despagubirile facute de statul roman catre fostii propietari unguri care au plecat din Romania dupa 1918 trebuiau sa fie pe orce masa a curtilor de apel din tara !,,asa urmasii celor despagubiti nu mai puteau revendica propietatile deja pltite odata.
    Romania a permis orcui sa cumpere pamant in Romania ,sa nu dea DUMNEZEU SA AVEM VRODATA SOARTA PALESTINEI !,SA FIM STRAINI IN TARA NOASTRA !,SE VOR SCULA SI MORTII DIN MORMINTE !, au murit milioane degeaba pentru acest pamant ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger