AcasăNewsProteze bionice pentru persoanele cu dizabilități, doar dacă se duc la muncă

Proteze bionice pentru persoanele cu dizabilități, doar dacă se duc la muncă

Din peste 800.000 de persoane cu dizabilități, doar 45.000 sunt angajate.

Peste 5.000 de persoane cu dizabilități vor beneficia de câte un voucher de 23.000 de lei pentru achiziția de proteze de înaltă performanță, anunță Ministerul Muncii. Echipamentele, care le redă inegral mobilitatea, vor fi acordate doar celor care vor să se angajeze.

Din peste 800000 de persoane cu dizabilități doar 45000 sunt angajate

O parte din deficitul de forță de muncă de pe piața internă ar putea fi acoperită de persoanele cu dizabilități. Un program finanțat din fonduri ale Uniunii Europene acordă fiecărei persoane cu dizabilități o sumă de 23.000 de lei cu care acestea își vor putea cumpăra tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. ”Este vorba despre tehnologii performante, proteze bionice, ochelari cu camere de luat vederi, cu soft pentru nevăzători și tot ce înseamnă tehnologiile de azi care îmbunătățesc viața persoanelor cu dizabilități. Vrem să le ușurăm viața, dar tare mult ne-am dori să intre pe piața muncii”, ne-a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii. Reprezentanții Ministerului Muncii ne spun că este pentru prima oară când persoanele cu dizabilități din România beneficiază de tehnică și aparatură de înaltă performanță, de la proteze inteligente, până la cărucioare electrice care îi ajută să se urce singuri în mașini, până la softuri care îi ajută pe nevăzători să lucreze, fără probleme, cu computerele.

Salariații nu primesc bani

La primirea voucherului, persoana cu dizabilități va trebui să semneze un angajament prin care să declare pe propria raspundere, sub sancțiunea art. 326 Cod Penal, că nu va înstrăina produsul achiziţionat în baza voucherului pe o perioadă de cel puţin 24 luni  și că va depune toate eforturile pentru a se angaja. În acest sens, persoana se obligă să nu refuze nejustificat oferte de muncă propuse de serviciul public de ocupare. Totodată, beneficiarii voucherelor vor fi nevoiți să semneze și un acord pentru a fi incluși în lista cu persoanele cu dizabilități care pot fi înregistrate în baza de date a AJOFM/ANOFM în vederea furnizării serviciilor de informare, consiliere, profilare şi mediere. ”Voucherele se vor da celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru că noi avem ca obiectiv angajarea unui număr de 700 de persoane, iar voucherele le vom da unui grup mai mare de 5.000 de persoane cu dizabilități. La proteze auditive, de exemplu, Casa de Sănătate asigură 800 de lei, iar noi dăm până la 5.000 de euro. Sunt protezele acelea care nu se văd, care se introduc foarte ușor în ureche și asigură un nivel înalt de acuratețe a sunetului, dar și un aspect estetic. Diferența între cele două aparate auditive este ca între o Dacie și un Ferrari. Casa de Sănătate decontează niște servicii de bază, iar noi venim cu servicii de top. Dacă schema va avea succes, vom cere o continuare a finanțării. Linia de finanțare este dedicată strict persoanelor cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să se angajeze, nu și celor care sunt deja angajați”, ne-a declarat Mihai Tomescu, consilier al ministrului Muncii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger