AcasăNewsUPDATE Sute de mineri de la Lonea, Vulcan si Paroseni au plecat...

UPDATE Sute de mineri de la Lonea, Vulcan si Paroseni au plecat in mars spre CNH

(foto: gorjeanul.ro)

UPDATE Aproximativ 300 de mineri de la minele Lonea, Vulcan si Paroseni, care ar fi trebuit sa intre, luni, in schimbul al doilea, au plecat in mars spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, minerii fiind nemultumiti ca Ministerul Economiei nu le respecta drepturile.

Celor 50 de mineri din schimbul intai de la Mina Lonea care protestau in sala de pontaj refuzand sa intre in subteran li s-au alaturat alti aproximativ o suta de ortaci, colegi din schimbul al doilea, toti hotarand sa mearga la sediul CNH din Petrosani. In paralel, alti aproximativ trei sute de mineri de la exploatarile miniere Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au soldarizat cu colegii lor de la Lonea, refuzand sa intre in schimbul al doilea in subteran. Ortacii de la Paroseni si de la Vulcan, circa 150, au hotarat sa plece pe jos spre sediul CNH pentru a protesta impreuna cu cei de la Mina Lonea.

Cateva zeci de mineri de la mina Lonea au declansat un protest spontan, luni dimineata, refuzand sa intre la lucru in subteran. Minerii sunt nemultumiti ca nu le sunt respectate anumite drepturi. Liderii de sindicat sustin ca minerii intentioneaza sa mearga la sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, pentru a discuta cu cei din conducerea companiei.

(foto: gorjeanul.ro)

Circa 50 de mineri de la mina Lonea, care ar fi trebuit sa lucreze in schimbul intai, au declansat un protest spontan, luni dimineata. Oamenii au refuzat sa intre la lucru, nemultumiti ca nu le sunt respectate drepturile.

„Aproximativ 50 dintre cei 300 de mineri care ar fi trebuit sa mearga schimbul I stau in sala de pontaj, nu au intrat in mina pentru ca nu le sunt respectate drepturile”, a declarat, luni, pentru Mediafax, liderul de sindicat de la Mina Lonea Tiberiu Cozma. Potrivit acestuia, oamenii ii asteapta pe colegii lor din schimbul al doilea pentru a-i convinge sa nu intre in mina si sa plece la sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) pentru a cere explicatii conducerii companiei.

Minerii sunt nemultumiti, in principal, de nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

Pe 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

Pe 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroseni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea si Vulcan) care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran. Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.

185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger