AcasăNewsProtest spontan la "Jean Monnet", elevii cer prezentarea reala a liceului!

Protest spontan la „Jean Monnet”, elevii cer prezentarea reala a liceului!

Cateva zeci de elevi au iesit, luni, in curtea Liceului „Jean Monnet” din Capitala pentru a protesta fata de decizia de demitere a conducerii scolii, ei cerand sa nu mai fie asociata imaginea liceului cu scandalurile din ultima perioada si sa se arate ca unitatea are si foarte multi olimpici.

Elevii striga „Vrem dreptate” si au in maini coli de hartie pe care au scris „Elevii de la J.M., olimpici”, „Stop prejudecatilor!”, „Ne iubim liceul!”, „Nu vrem demiteri!”. Cateva cadre didactice au venit sa stea de vorba cu jurnalistii, ei spunand ca in ultima perioada s-au spus lucruri rele despre Liceul „Jean Monnet” si ca de la izbucnirea scandalului, atat elevii cat si profesorii au avut de suferit.

In opinia acestora, nu este corect ca cei 1.400 de elevi ai Liceului „Jean Monnet” sa fie afectati pentru ceea ce au facut cativa elevi. Una dintre profesoarele care au vorbit in fata liceului a spus ca mass-media ar trebui sa prezinte si rezultatele pe care le au elevii de la „Jean Monnet” si a intrebat daca stiu ca unul dintre cei doi elevi care au obtinut nota 10 la bacalaureat este de la „Jean Monnet”.

Ea mai spus ca sunt foarte multi elevi olimpici sau care participa la concursuri nationale si internationale, iar procentele de promovabilitate la bacalaureat si rezultatele de la evaluarea nationala arata de fapt adevarata fata a Liceului „Jean Monnet”. Profesorii s-au intrebat de ce anuntul privind demiterea celor doua directoare a fost facut in weekend, in conditiile in care corpul de control al ministrului Educatiei a facut ancheta in urma cu trei saptamani.

In opinia acestora, cele doua directoare ale liceului „au cazut la mijloc”, fiind o incercare de a gasi „tapi ispasitori” pentru incidentele din ultima perioada. Intrebati de ce nu au fost dispuse sanctiuni in cazul elevilor care au fost in excursia de la Predeal si au consumat alcool, profesorii au spus ca acestia vor fi chemati in consiliul profesoral si cu siguranta le vor fi scazute notele la purtare. Acestia au precizat ca nota la purtare nu se decide imediat, ci in ultimul consiliu profesoral, care va avea probabil loc in 22 – 23 decembrie.

Intrebati de ce nu au fost dispuse sanctiuni in cazul elevei care l-a acuzat de viol pe profesorul de sport, una dintre profesoare a spus ca in consiliul profesoral au fost facute mai multe propuneri, de exmatriculare sau de scadere a notei la purtare la patru, iar in final s-a votat pentru a doua varianta si s-a decis asteptarea rezultatelor anchetei judiciare, care va stabili vinovatia in acest caz.

Ea a precizat ca in incidentul reclamat de eleva este clar ca nu a fost un viol, subliniind insa ca niciun cadru didactic de la liceu nu a considerat ca este normal ce s-a intamplat. Totodata, ea tinut insa sa precizeze ca acest incident nu caracterizeaza si nu este reprezentativ pentru Liceul „Jean Monnet”.

Intrebata de ce dosarul de transfer al acestei eleve era incomplet, una dintre profesoare a raspuns ca lipsa fisei medicale nu reprezinta o abatere atat de grava, in conditiile in care aceasta vine de la o unitate scolara din Belgia, iar unele documente trebuie traduse. Mai mult, ea aratat ca aprobarea de transfer a acestei eleve a venit de la ISMB, nu de la conducerea liceului.

Conducerea Liceului „Jean Monnet” a fost demisa din cauza gravelor nereguli constatate de Corpul de control al MECTS, iar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va monitoriza timp de un an activitatea unitatii de invatamant, a declarat, duminica, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

„Controlul efectuat a aratat ca relatia nefireasca intre profesor si eleva, indiferent de cat de emancipat este mediul de la «Jean Monnet», a fost si rezultatul unor disfunctionalitati grave in conducerea liceului si gestionarea relatiei parinte – scoala. Evident, instanta este cea care va decide asupra naturii acestei relatii. Se vede clar ca, atunci cand conducerea scolii nu isi face datoria, efectele sunt grave”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

„Faptul ca in acest liceu sunt si elevi cu o stare materiala buna nu trebuie sa dea liceului un statut aparte. Legea este identica pentru toti si angajamentul Ministerului pentru disciplina, ordine si rigoare este cat se poate de puternic”, a mai spus ministrul Funeriu.

Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul „Jean Monnet” din Capitala indica multiple nereguli, incepand cu registrele privind evidentele sedintelor Consiliului de administratie, unde apar situatii in care cei care decid sunt diferiti de cei care au participat la intrunire, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazeaza pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violentei, gestionarea situatiei de criza.

De asemenea, rezultatele controlului au aratat lipsa unei comisii si a unor strategii pentru reducerea abandonului si a absenteismului scolar, in conditiile in care elevii Liceului „Jean Monnet” au un numar mare de absente nemotivate, neexistand un plan pentru reducerea acestui fenomen.

In cazul elevei care l-a acuzat pe profesorul Dan-Octavian Visan ca a violat-o in timpul unei excursii la Predeal, Corpul de control a constatat ca aceasta are in primul semestru 45 de absente nemotivate, pentru care nu a fost dispusa nicio sanctiune, iar dosarul de transfer era incomplet.

author avatar
Ciprian Purice
599 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger