AcasăNewsProtest inedit al fermierilor. Crescătorii de vaci ies în stradă și varsă...

Protest inedit al fermierilor. Crescătorii de vaci ies în stradă și varsă laptele

protest

Crescătorii români de vaci din zona Ardealului vor protesta miercuri, 29 martie, disperați că nu mai au cui vinde laptele.

Protest inedit al fermierilor. Crescătorii de vaci ies în stradă şi vor să verse, simbolic, o cisternă cu lapte în comuna Surduc, din judeţul Sălaj, la ferma unuia dintre fermieri.

Fermierii, disperați că n-au cui vinde laptele

Fermierii sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs.

De asemenea, se plâng că procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. Protestul organizat de BOVICOOP este programat pentru astăzi la ora 14.

Situația este dramatică, crescătorii de vaci din mai multe județe, Maramureș, Sălaj, Bihor, Harghita, Covasna nu mai au unde să vândă laptele, procesatorii le-au întors spatele și cumpără doar de la „firme de casă”, spune fermierul Daniel Frei, președintele BOVICOOP.

Președintele BOVICOOP a declarat, pentru Agroinfo, că la protestul de mâine vor participa circa 100 de crescători de vaci de lapte.

„Suntem obligați să ieșim în stradă, nu avem altă posibilitate. Vacile noastre produc 48.000 litri lapte zilnic și nu mai avem unde să-l vindem. Ce soluții am putea să găsim?! De o perioadă, dăm laptele gratis la vecini, rude numai să nu-l aruncăm. Mâine ar trebui să colectez lapte și tot în canal va ajunge. E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră. În zona Harghita, Covasna, 29 de centre colectare lapte sunt în aceeași situație. Se aduce lapte de afară și laptele nostru nu-i bun. Cu greu am clădit cooperative, iar acum procesatorii ne-au întors spatele.

Pumnul în gură, 1,40 lei litrul, dar nici așa să nu iei laptele?! Firmele de casă care colectează pentru ei nu au rămas fără contract. Nici măcar nu putem renunța la ferme, pentru că mulți dintre noi avem proiecte pe fonduri europene și trebuie să le ducem la capăt. Avem nevoie de soluții, de o întâlnire pe filiera laptelui mediată de Guvern, să stăm la masă crescători, procesatori, guvernanți. Acum 3 luni dacă mi-ar fi zis cineva că se va întâmpla asta, să fim forțați să aruncăm laptele, nu aș fi crezut,” a declarat Daniel Frei, președintele BOVICOOP, pentru Agroinfo.

Deși crescătorii și-au propus ca în semn de protest să verse miercuri o cisternă cu lapte, Daniel Frei spune că ar prefera să împartă laptele oamenilor care au nevoie.

author avatar
Andreea Vlad
1.186 afisari

33 COMENTARII

  1. Cetățenii români trebuie să renunțe la a mai cumpara lapte și produse din lapte pe a căror etichetă este specificată proveniența laptelui UE.Numai așa vor putea să reziste crescătorii de vaci de lapte.La fel pentru toate produsele fabricate in UE.Sunt destule magazine care vând produse fabricate in Romania cu materie primă românească.

    • Ia construieste o fabrica de procesare lapte sa vezi cum nu o sa-ti vanda nici cu 3 lei/litrul.

  2. Decat sa il verse mao bine l ar dona.
    Decat sa se vaicareze mai bine s-ar uni si l-ar procesa.

    • ” sa se vaicareze”
      ha ha ha
      ești supărat rău pe profa de română și acum te răzbuni, așa e ?

        • ” off topic” ???
          tu înțelegi ce citești sau te bagi singur în seamă ?
          am răspuns analfabetului „Io”.
          berbec e țăranul de tac-to , uite ce a ieșit din dobitok !

          • Pai da ,dar asta este o rubrică pentru a comenta ,nu pentru a jigni cum iti vine la gură sub pretextul corectitudini gramaticale, sau te-au numit cei de la Național cenzor pe tine

          • „pretextul corectitudini” ???
            câți ” I” ???
            nu sunt cenzor, retardule, dar este limba ta.
            tu vorbești cum auzi, așa e ?

          • Așa și crezi ,că că aceste injuraturi te fac mai cult, eu cred că tu ai o agendă stabilită și pontata de cineva special pt a denigra pe oricine nu este in linia gândirii globalist,o usr de tip șireturi colorate și mai cred , și că ești o zdreanta de fata frustrata și confuză ,iartă-mă dar toate indiciile felului tău de exprimare și manifestare duc către această ipoteză, doar o femeie neîmplinita se manifestă așa

          • Și pentru tine ce este mai prioritar în urma citirii acestui articol ,asta dacă l-ai citit faptul ,că nu a pus un i ,sau că acei fermieri nu au unde să-și livreze produsul asta că să știm a cui interese slujești pe aici deși eu bănuiesc, ca este o lighea travestita ce se hrănește cu zeama de gândaci și viermi

          • Asta se întâmplă când stai la discuție civilizat ,cu un garoi infect și opărit, rețetă ideală pentru aceasta lichea opărita , este să-i dai cu pw la peste bot ,lui și la tot neamul corturar ,ăsta ca să țineți minte cum sa identificați garoiul corturar, te bag în mă-ta de igodie cu toate observațiile tale

  3. La 3 lei l-as cumpara plus taxe de curier rapid.
    Daca ar oferi asta, on line, in cantitati mici.

  4. 9..10,9..10….!!! …Măciucă auzi ?…Joianis esti pe fir?…sau voi consumați doare lapte de păsărica!…

  5. lA PIATA E 7LEI UN LITRU DE LAPTE/IAURT…….CUM VINE AIA NU POTI SA-L VINZI???????????BRANZA TOT ASA E 50LEI UN KG….
    FACETI-VA UN PROCESATOR LOCAL…..FACETI CASCAVAL…BRANZA…ETCETERA…

  6. Francezii se revolta ca niste oameni curajosi ,voi ,astia de sus bagatelizati si vorbiti murdar ,asta va e nivelul.

  7. Wai evazionistilor ,procesati valorificați în magazine proprii ASOCIAȚI VĂ nu tot va plangeti ca statul nu va ajuta . Statul va da subvenții beneficii din bugetul statului rambursări de tva subvenții la motorina despăgubiri de secetă Cash tot felul de facilități și ajutoare și voi ce vreți sa vina statu sa va vândă marfa ??? Nu vreți lăsați-vă de agricultură ,o sa vina cineva în locul vostru cu siguranță.

  8. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale au mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sector zootehnic. Sunt ferme cu peste 1 000 de ha subvenționate care nu au nimic altceva decât cultura mare nu cresc măcar un animal. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru, au apărut mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului.

  9. Sa0si sdeschida magazine in toate pietele dinorasele tarii asa cum fac cei de la Sibiu si Jina

  10. Voi credeți ca ala ce aruncă ei este lapte ??? Nu ne vând nouă lapte pe bani mulți dar sa îl arunce ??? Niște mizerii

  11. Porcos se mai vorbește aici,mediocritate totală presa asta chiar nu mai are verticalitate nimeni nu vede, nu aude. RUȘINE SA VĂ FIE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger