AcasăNewsProtest cu mii de poștași în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au angajații...

Protest cu mii de poștași în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au angajații Poștei Române

postasiProtest cu mii de poștași în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au angajații Poștei Române

Peste 2.500 de poștași veniți din toată țara protestează sâmbătă în fața Guvernului și cer creșteri de salarii.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) care reprezintă aproximativ 18.000 de salariaţi susține că salariile sunt de circa 1.700 de lei pentru 80% din personal.

Oamenii sunt în primul rând nemulţumiţi de salarizare. 80% din angajaţii Poştei Române au salariul minim sau puţin peste, cu 100 de lei peste salariul minim. Sunt nemulţumiţi şi de condiţiile de muncă şi de lipsa infrastructurii IT în cadrul companiei. Creşterea preţurilor la energie, utilităţi, alimente şi toate produsele în general, coroborată cu salariile mici, i-a scos pe oameni în stradă”, a declarat un lider sindical.

Motivele protestului poștașilor

Câteva dintre principalele nemulțumiri enumerate de Sindicatul lucrătorilor poștali sunt, potrivit unui comunicat:

  • Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.
  • Refuzul directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR si fără a ține seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.
  • Iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business și a unor măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă.
  • Iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor.
  • Majorarea salariilor a aproximativ 200 de angajați preferați ai directorului, aparținând personalului functional (TESA) de la nivelul sucursalelor regionale, cărora li s-au acordat intre 3 si chiar 11 clase unei singure persoane, în comparație cu angajații din operațional pe care directorul îi poartă cu vorba.
  • Angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajați TESA, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.
  • Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaților şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unitați fiind cu igrasie, fără caldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curățeniei.
  • Intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare.
  • Lipsa de performanţă a actualei echipe manageriale, care nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, nici un contract care să dezvolte compania.
author avatar
Andreea Vlad
272 afisari

3 COMENTARII

  1. Firmele de curierat au nevoie de angajați. Marș acolo dacă nu le convine la stat.
    Sau la bandă în industria „hautomotive”.

  2. Cele mai infecte servicii le gasesti la posta romana,o gasca de putori birocrate carora nu le place munca.Desfiintata urgent aceasta posta romana! Si pe vremea comunistilor era tot asa.Toata scarba ptr posta romana

  3. Nu cunosc nici unul care lucreaza la stat care sa plece in sistemul privat poate politistii dupa pensionarea la 45-50 de ani.Postasii mai trag un salariu de la pensionarii fericiti ca au primit pensia cu o zi mai devreme.Nimic condamnabil insa sa nu fim ipocriti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger