Cauta

Propunerea Ministrului Educației, de a ține școlile deschise în localitățile cu incidență sub 3, respinsă de Ministerul Sănătății

Cseke Attila

Ministerul Sănătății refuză propunerea ministrului Educației de a deschide toate școlile din localitățile cu incidență Covid sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ. Ministerul Sănătății l-a luat pe ”nu„ în brațe „din motive epidemiologice”.

„În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice”, a declarat Cîmpeanu, joi seară, pentru Hotnews.ro.

”Nu putem și nici nu dorim să ne substituim Autorității cu competente în domeniu”, Sorin Câmpeanu

Ministrul a precizat că a susținut importanța trecerii din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie, însă, având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, va trebui respectată.

”Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim sa ne substituim Autorității cu competente în domeniu”, mai precizează Câmpeanu.

Așadar, scenariul vechi rămâne valabil: rămân deschise în continuare cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate.

Elevii află vinerea dacă merg de luni la școală fizic

Decizia de deschidere a școlilor se ia vinerea, atunci când se actualizează această rată de vaccinare, așa că părinților elevilor care studiază în școli cu rata de vaccinare sub 60% nu le rămâne decât să aștepte, săptămână de săptămână, deocamdată.

Totuși, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat miercuri seară la Digi24 că recomandă păstrarea regulilor o anumită perioadă de timp și abia apoi să fie introduse noi criterii.

1,1 milioane de elevi sunt încă în online

„Aș recomanda tuturor să păstrăm regulile pe care le avem inclusiv pe școală, o anumită perioadă de timp, măcar să avem o consecvență, o predictibilitate. Dacă constatăm după 7, 10 zile, 2 săptămâni că cifrele sunt hai să zic îmbucurătoare, atunci sigur putem să discutăm de alte criterii sau de criterii mai permisive, dacă vreți. Dar până atunci în niciun caz, trebuie să așteptăm acest efect al măsurii care se aplică de săptămâna aceasta”, a precizat Attila.

Propunerea Ministerului Educației urma să fie discutată în ședința de joi seară a CNSU, în condițiile în care aproximativ 1,1 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala online de luni, 8 noiembrie, după vacanța forțată de două săptămâni.

Doar 67,79% din unităţile de învăţământ de stat şi privat au îndeplinit criteriul eliminatoriu pentru prezența fizică, ca rata de vaccinare a personalului să fie peste 60%.

Ultimele stiri

  • S-a dat drumu’ la bombardieri! Niciun sezon estival fără teribilişti blocaţi cu bolizii în nisip, la mare, la Eforie Nord. Ce amendă a primit (VIDEO)
  • Emoţii şi în Armenia! Elicopterul care îl transporta pe premierul Nikol Paşinian, aterizare de urgenţă
  • Circ la Cernavodă! Primarul ar fi fost bătut în plină stradă de un preot și de o femeie (VIDEO)
  • Reacţia lui Marcel Ciolacu în dosarul Coldea – Dumbravă: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
  • Val de companii străine care deschid afaceri în România, atrase de măsurile și investițiile susținute de PSD
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Incident aviatic cu un avion Tarom. Aeronava s-a întors pe aeroportul din Paris!
  • România se implică puternic pe front. Decizia cu efect direct asupra tancurilor Abrams ne poate transforma într-o ţintă
  • Cum se apără Florian Coldea după ce a dat 15 ore „cu subsemnatul” la DNA. Fostul general SRI, plasat sub control judiciar!
  • Horoscop – sâmbătă, 25 mai 2024. Toate zodiile au parte de schimbări în bine, dar sub aspecte diferite
  • Exit mobile version