AcasăNewsPropunere fără precedent. Se construiește rețeaua 5G în România? CSAT ar putea...

Propunere fără precedent. Se construiește rețeaua 5G în România? CSAT ar putea avea ultimul cuvânt

Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ar putea avea ultimul cuvânt în legătură cu autorizarea proiectului de lege pentru realizarea reţelei 5G în România.

Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a pus în dezbatere publică acest proiect.

Huawei este exclusă

Ca element de noutate, din proiectul amintit compania chineză Huawei este exclusă de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

De asemenea, proiectul prevede ca și tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite.

În plus, proiectul stabileşte că o eventuală cale de atac împotriva deciziilor adoptate potrivit legii poate fi exercitată fără parcurgerea procedurii prealabile stabilite prin Legea nr. 554/2004, pentru a reduce timpul necesar pentru parcurgerea procedurii.

Care sunt condițiile

Totodată, proiectul prevede și modul de particitare a companiilor pentru construirea rețelelor de telecomunicații 5G, astfel, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:
1. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
2. au o structură transparentă a acţionariatului;
3. nu au cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
4. se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparent

5G, e a cincea generație a tehnologiei de comunicare radio folosită de rețelele telecom.

Orice comunicare wireless se face cu o undă radio – sau, mai precis, cu o undă electromagnetică. De la Wi-Fi pâna la 5G și raze X, totul e în zona asta.

Compania Huawei, nu îndeplinește, cel puțin deocamdată, două dintre condițiile puse de statul român, potrivit romaniatv.net.

author avatar
Eli Dan Davidescu