AcasăNewsPropunere explozivă: nevaccinații, să-și plătească singuri spitalizarea!

Propunere explozivă: nevaccinații, să-și plătească singuri spitalizarea!

covid-19Propunere explozivă: nevaccinații să-și plătească singuri spitalizarea COVID

Cei care nu sunt vaccinați împotriva covid-19 și care ajung în spital ar trebui să își plătească singuri internarea și tratamentul. Este propunerea incredibilă făcută marți de liberalii din Comisia de Sănătate.

Ideea a fost lansată de Nelu Tătaru, șeful comisiei și fost ministru al Sănătății. Dacă aceasta ar deveni realitate, românii ar fi obligați să plătească, în medie, 17.000 de euro pentru 10 zile de spitalizare, scrie antena3.ro.

„Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul COVID-19, achită cheltuielile de spitalizare. După expirarea perioadei prevăzută la alin.5, costurile privind testarea împotriva SARS CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice și private prevăzute la art.1 și 2”, spune Nelu Tătaru.

Poziția PSD. Prof. Rafila, categoric!

PSD respinge propunerea PNL ca nevaccinații să își plătească spitalizarea Covid. Alexandru Rafila, reprezentantul PSD în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a precizat că acest lucru ar face ca oamenii să nu mai meargă la spital.

Propunerea inițială apărea într-un amendament depus de PNL la proiectul legii care face obligatoriu certificatul verde pentru mersul la serviciu.

În Singapore, autoritățile au decis la începutul acestei luni ca din decembrie, bolnavii Covid-19 care sunt nevaccinați să își plătească singuri tratamentul primit în spital. Ministrul Sănătății din Singapore a anunțat că pacienții internați cu Covid care sunt eligibili pentru a primi vaccinul gratuit, dar aleg să nu se imunizeze, își vor plăti singuri taxele de spitalizare.

Cât costă spitalizarea unui pacient COVID

Costul pentru un pacient COVID pe secția ATI este de 4.515 lei pe zi, respectiv, la o durată medie de 11 zile pe această secție, se ridică la 50.000 de lei pentru perioada de spitalizare. Iar costurile unui pacient care este confirmat COVID și este tratat pe secția de boli infecțioase sunt de 1.838 de lei pe zi. Respectiv, la o durată medie de spitalizare de 10-11 zile ar fi de 20.000 lei pe toată perioada de tratament, potrivit medicului Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

author avatar
Andreea Vlad