AcasăNewsProprietarii cu mai multe case nu vor mai fi impozitati suplimentar

Proprietarii cu mai multe case nu vor mai fi impozitati suplimentar

Sistemul vechi de impozitare a celor cu mai multe case a generat multe nemultumiri printre proprietari

Guvernul s-a decis sa fie mai ingaduitor cu cei care poseda mai multe locuinte in afara celei considerate a fi de domiciliu. Pana acum sistemul de calcul putea ajunge la marirea impozitului si cu 300% pentru o a treia proprietate.

Sistemul vechi de impozitare a celor cu mai multe case a generat multe nemultumiri printre proprietari

Cetatenii care au mai multe locuinte in afara celei declarate a fi de domiciliu nu vor mai fi impozitati suplimentar, incepand cu anul viitor, se specifica in noul Cod Fiscal. Sistemului de calcul care s-a aplicat in ultimii ani, prevazut prin lege, impunea persoanelor fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri un impozit majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu. Ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal, redactata dupa retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finantelor indica insa faptul ca aceasta impozitare suplimentara va fi eliminata. Explicatia Guvernului este simpla si de natura sa ne bucure: impozitarea suplimentara a persoanelor fizice ce detin mai multe proprietati a fost considerata „inechitabila” de catre contribuabili si a generat si numeroase „probleme de administrare” la nivel local.

Posesiile imobiliare ale firmelor vor fi taxate la valoarea reala, o decizie ce ii va atinge la portofel pe multi antreprenori

Firmele, insa, vor plati impozit pe cladire calculat la valoarea pietei

Pe de alta parte, Guvernul schimba si modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelorsi va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata. Aceasta inseama ca suma de plata va creste. In prezent, pentru persoanele juridice, impozitul pe cladiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, adica valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu. Schimbarea impozitarii se explica prin faptul ca valoarea cladirilor inregistrata in contabilitatea companiilor poate fi substantial diferita de valoarea reala a cladirii. Astfel, de anul viitor, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea firmelor, impozitul pe cladiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cladirile nerezidentiale impozitul va fi cuprins intre 0,25% – 1,50% din valoarea impozabila a cladirii, calculata pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat.Cota exacta a impozitului este stabilita de consiliul local.

author avatar
Catalin Dumitrescu
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger