AcasăNewsPromovarea produselor românești, sabotată de Guvernul Orban

Promovarea produselor românești, sabotată de Guvernul Orban

Agenția urma să impună respectarea vechilor STAS-uri la rețetele preparatelor din carne

Una dintre cele mai importante legi, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, a fost amânată de Guvernul Orban. Actul normativ urma să contribuie la o creștere a calității, dar și la o promovare a produselor agroalimentare românești, reducând, astfel, cantitățile uriașe de importuri de alimente.

Agenția urma să impună respectarea vechilor STAS uri la rețetele preparatelor din carne

Înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare a fost amânată de Guvern pentru anul 2021. ”Pentru aplicarea Legii 133/2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să creeze cadrul legal administrativ de organizare și funcționare a Agenției prin: asigurarea numărului de posturi pentru funcționare, posturi care trebuie redistribuite din numărul total de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alocarea în bugetul pentru anul 2020 a sumelor necesare pentru organizarea, funcționarea și îndeplinirea scopului pentru care a fost înființată Agenția, asigurarea unui spațiu pentru desfășurarea activităților acesteia, identificarea veniturilor proprii ale Agenției, desemnarea de către asociațiile membre a reprezentantului în Consiliul coordonator, asigurarea unui spațiu pentru desfășurarea activității Agenției. Având în vedere aceste activități și perioada scurtă rămasă până la 1 ianuarie 2020, se impune prelungirea acestui termen până la 1 ianuarie 2021”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, susține însă că obținerea unui sediu era o problemă foarte simplu de rezolvat, la fel și alocarea de fonduri, având în vedere beneficiile enorme pe care le-ar fi adus economiei românești. ”Agenția ar fi contribuit la cunoașterea autenticității produselor, la respectarea trasabilitatea lor, într-un cuvânt se făcea ordine în piață din punct de vedere al calității”, ne-a declarat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

”Nu se vrea acest lucru”

Potrivit legii, scopul înființării Agenției este de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară și de a asigura un marketing corespunzator acestor produse . ”Obiectivul legii este acela de a promova consumul de produse de calitate obținute conform unui sistem voluntar de certificare a calității instituit prin legislație europeană sau națională. Specificitatea produsului final din cadrul acestor scheme derivă din obligațiile privind garantarea caracteristicilor specifice ale produselor, a metodelor specifice de cultivare sau de producție sau a calității produsului final. Schema implică respectarea unor specificații obligatorii ale produsului, acest lucru fiind verificat de autoritățile publice sau de un organism independent de inspecție autorizat potrivit legislației în vigoare. Agenția elaborează programe pentru promovarea pe piața internă și pe piețele terțe a produselor certificate, aplică pentru finanțare în cadrul programelor de finanțare europene, acordă consultanță operatorilor eligibili din România să elaboreze proiecte pentru obținerea de finanțări pentru marketingul produselor de calitate”, se arată în actul normativ. ”Ne aflăm într-o competiție extraordinară cu tot ceea ce înseamnă produse alimentare din comunitatea europeană. Noi dacă nu reușim să ne promovăm măcar intern, cu adevărat,produsele noastre, vom ajunge într-o mare dificultate. Eu însă cred că chiar nu se dorește treaba aceasta și este cumplit. Agenția putea să facă minuni prin promovarea produselor românești și a calității acestora, reducând, în acest mod, importurile de produse agroalimentare”, a afirmat deputatul Ioan Dârzu, unul dintre inițiatorii legii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.410 afisari

2 COMENTARII

    • Niște nenorociți, și unii și alții. Au îngenunchiat România, transformând-o în paradis al maneliștilor, mafioților, interlopilor, răpitorilor și violatorilor de copii. Bașca analfabeți și rudimentari (demnitarii lu’ pește) de te apucă groaza când vezi ce caricaturi umane ne decid soarta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger