AcasăNewsPromovarea produselor romanesti, interzisa de UE

Promovarea produselor romanesti, interzisa de UE

Masura recomandata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin poate atrage amenzi usturatoare de lsa UE pentru Romania

Promovarea produselor romanesti, respectiv interzicerea unor importuri de produse similare din UE constituie dicriminare, conform legislatiei comunitare, iar Romania poate fi penalizata de autoritatile de la Bruxelles.

Masura recomandata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin poate atrage amenzi usturatoare de lsa UE pentru Romania

Parlamentarii au pe masa de lucru un proiect de lege care prevede, printre altele, obligatia supermarketurilor si hipermarketurilor de a comercializa produse de origine autohtona pe cel putin 80% din suprafata magazinului.

Daniel Constantin

Potrivit unui raport realizat de Consiliul Concurentei, promovarea produselor romanesti poate constitui o discriminare fata de bunurile provenite din alte state ale UE. Totodata, restrictionarea importurilor sau orice masuri care ar putea avea efecte echivalente sunt interzise intre statele membre, in caz contrar Romania putand fi sanctionata cu amenzi de milioane de euro.

Legumele romanesti sunt „urate”

Pe de alta parte, este de inteles dorinta initiatorilor proiectului privind promovarea legumelor si fructelor romanesti, de exemplu. Aceasta deoarece in marea majoritate a unitatilor de comert se vand aproape exclusiv produse de import, iar comerciantii sustin ca legumele si fructele autohtone nu sunt sortate, nu sunt conditionate, dureaza doar cateva  luni si nu pot fi furnizate in cantitati mari, pe scurt, sunt „urate”. Totusi, in numeroase cazuri, evaziunea din domeniu se face in special cu produse din import, iar guvernul a decis in prag de alegeri ca se impune vanzarea in piete doar a legumelor si fructelor autohtone.  „Vitejia” preelectorala  a guvernantilor i-ar putea aduce insa Romaniei amenzi usturatoare din partea UE.

author avatar
Arpad Dobre
760 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger