AcasăNewsProiectul lui Netanyahu, mai primejdios decât pandemia

Proiectul lui Netanyahu, mai primejdios decât pandemia

În această vară, Israel intenționează să anexeze terenurile ocupate din Cisiordania și Valea Iordaniei. Și va fi o mare greșeală. Premierul Benjamin Netanyahu, induce în eroare adesea peisajul politic regional, dar de data aceasta, strategia sa va avea consecințe grave.

Această mișcare înseamnă că ideea statului palestinian independent și viabil nu va mai fi posibilă. Mai mult, planul Netanyahu va semnaliza efectiv spulberarea procesului de pace, care a fost mort din punct de vedere clinic în ultimele două decenii. Pornind de la sprijinul ciudat și necondiționat al administrației Trump și de recentul său acord cu rivalul Benny Gantz pentru a forma noul guvern, Netanyahu a crezut poate că pandemia coronavirusului este o oportunitate bună de a merge mai departe cu o mișcare atât de periculoasă, care are toate elementele de a declanșa un nou conflict, comentează Gulfnews. Lumea este ocupată mai mult cu lupta împotriva Covid-19,  deși Netanyahu ne reamintește că el este adesea mai periculos decât coronavirusul. Pe americani nu-i deranjează, s-ar putea să fie îngrijorați- de formă – de reacția regional[, dar vor merge cu siguranță pe mâna lui “Bibi” (plus Gantz). Este un an electoral. Ambii candidați, președintele Donald Trump și fostul senator Joe Biden, au nevoie de sprijinul acelor susținători influenți ai Israelului. Europenii vor protesta desigur. De obicei, amenință că își vor revizui relația cu Israelul. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a avertizat Israelul că anexarea unor părți din Cisiordania ocupată „ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional”.Ambasadorul francez al ONU, Nicolas de Riviere, a spus că anexarea „nu va trece necontestat și nu va fi trecut cu vederea în relația noastră cu Israel”. Dar cum ne spune istoria recentă, aceasta este limita “corectitudinii politice” europene. Natiunile Unite s-au suparat si ele. Trimisul special al ONU, Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a avertizat că mișcarea israeliană poate aprinde un nou conflict și „va distruge orice speranță de pace, va face o lovitură devastatoare pentru soluția din două state, va închide ușa unei reînnoiri a negocierilor și va amenința eforturile pentru avansează pacea regională.” Dar cine mai  ia în serios ONU când vine vorba de problema palestiniană? Israel știe foarte bine că toți acești jucători nu contează în fața principalei întrebări a Orientului Mijlociu – lupta palestiniană pentru independență. Poziția palestiniană în special și cea a arabilor în general este cea care contează la sfârșit. Până acum, oficialii arabi păstrează tăcerea cu privire la planul Netanyahu. În lipsa unei opoziții puternice, proiectele israeliene vor deveni o realitate în iulie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
858 afisari

4 COMENTARII

  1. Pai ma aveti acordu consiliului de securitate Onu care interzice si acordul Ue care interzice asemeni? Din 49 de la noul stat facut de Anglia s-a convenit ca nu ai drept sa intri in orase palestiniene decat ca turisti. Asa a convenit si Anglia.

  2. Asa si Orban Voctor doarme cu Ardealul Imperial in biro.
    Da fiecare doarme cu ce viseaza eu dorm cu Shakira sub perna precum primaru ala cu Leana din Plescoy sau Costa Rica.
    Avantaj net eu.

  3. Sa nu anunt pozitia sovietica a domnului Stalin care nu a vrut ocuparea Palestini. Deci daca nici pana si domnul Stalin…restul i tacere

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger