AcasăNewsProiectul de modificare a OUG 7, pus in dezbatere publica

Proiectul de modificare a OUG 7, pus in dezbatere publica

Proiectul de act normativ prin care se intentioneaza sa se modifice Ordonanta de Urgenta 7, cea adoptata de Guvern in 19 februarie si prin intermediul careia s-au adus modificari legilor Justitiei, e accesibil opiniei publice.

Atat proiectul de ordonanta, cat si nota de fundamentare au fost puse in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa ce in prima faza fusese trimis, in vederea avizarii, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului pentru relatia cu Parlamentului.

Din continutul proiectului de modificare a OUG 7 reies argumentele emiterii acestuia. Iar intre aspectele mentionate este si acela ca s-a avut in vedere faptul ca, de la momentul publicarii OUG 7/2019 in Monitorul Oficial, adica din 20 februarie si pana la momentul redactarii prezentului proiect, „au existat o serie de reactii negative in ceea ce priveste anumite solutii legislative cuprinse in acest act normativ”. Si ca „avand in vedere faptul ca aceste reactii vin in principal chiar din partea reprezentantilor institutiilor sistemului judiciar – Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public -, precum si ale asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, observand ca aceste reactii au vizat in mod deosebit interventia operata in materia delegarii procurorilor in functiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea in functie se face de Presedintele Romaniei, precum si modificarea adusa prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2019 prevederilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, modificare legislativa care a dat judecatorilor posibilitatea de a candida si a fi numiti in cele mai inalte functii de conducere din cadrul parchetelor, in acest din urma caz  reclamandu-se o afectare a statutului si a independentei judecatorilor, singurii care infaptuiesc justitia, precum si a principiului separarii carierelor judecatorilor si procurorilor, inclusiv prin mutarea unei atributii a Sectiei pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, constatand ca, in prezent, aceste nemultumiri ale unor membri ai corpului magistratilor afecteaza functionarea optima a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea si genereaza pericolul de dezbinare a societatii, in contextul general de neintelegere, observand ca tensiunile existente pot fi inlaturate prin eliminarea imediata a prevederii care a suscitat reactiile mentionate”.

Intreaga argumentatie poate fi citita AICI.

100 afisari

2 COMENTARII

  1. Inainte de intrarea in vigoare a OUG 7 DE CE NU S-A FACUT DEZBATERE PUBLICA ? ABROGATI SI PLECATI !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger