AcasăNewsProiectul controversat, pe masa comisiilor din Senat. Românii ar putea fi „filaţi”...

Proiectul controversat, pe masa comisiilor din Senat. Românii ar putea fi „filaţi” de Poliţie şi Jandarmerie în spaţiul public

Un proiect care ar putea isca serioase controverse în spațiul public ajunge, la începutul acestei săptămâni, pe masa comisiilor din Senat, după ce inițiativa a trecut deja, tacit, de Camera Deputaților.

E vorba despre un proiect prin care românii ar putea fi „filați” în spațiul public, fără acordul lor. Proiect care ajunge luni în atenția comisiilor din Senat, Camera Superioară a Parlamentului.

Proiectul care prevede înființarea unor unități speciale de „filare” a populației ajunge luni pe masa comisiilor din Senat, anunță Antena 3.

Inițiativa a trecut tacit de Camera Deputaților

Prin proiectul PNL, o parte din resursa umană de la Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră va fi transformată în unități speciale de filaj, înființate şi autorizate să înregistreze audio-foto-video, pe domeniul public şi fără consimțământul persoanelor vizate.

E de menționat faptul că inițiativa a trecut tacit de Camera Deputaților.

Conform proiectului, Poliția de Frontieră este autorizată să fixeze ocazional, cu mijloace foto, audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire ale activității desfășurate în locuri publice din zona de competență, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile. Și, de asemenea, și Jandarmeria e introdusă în acest demers.

Deputat PNL, despre proiect: „Nu văd nicio problemă”

„Nu văd nicio problemă” – a răspuns, întrebat fiind despre acest demers, deputatul PNL Sorin Roma.

„Nu văd nicio problemă la ora actuală. Există această suspiciune. O vom analiza la Senat.

Eu zic că cei care se ocupă de ordinea publică trebuie să aibă instrumentele necesare legale pentru a se putea acționa în teren.

Eu, de exemplu, am văzut mișcări de protest și la Berlin, și la Paris, și la Londra și unde doriți dumneavoastră, unde genul ăsta de acțiuni de amploare pe stradă erau monitorizate. Am spus că din punctul nostru de vedere, la modul în care este redactat proiectul de lege acum, el va fi modificat la Senat, funcție de aceste discuții din spațiul public”, a spus, conform sursei citate, deputatul PNL.

Ce preciza, săptămânile trecute, MAI

În urmă cu doar câteva săptămâni, mai exact pe 4 aprilie, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se făceau mai multe precizări cu privire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023. Conform MAI, „prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor și garanțiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliției Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și sancționării și prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări.

În concret, este vorba despre aplicarea modalităților de lucru existente la nivelul Poliției Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam și de polițiștii de frontieră, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmii, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zone publice”.

Redăm în cele ce urmează, integral, precizările MAI:

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind așa-zisa „înființare a unor unități de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”, Direcția Informare și Relații Publice este abilitată, pentru corecta informare a publicului, să transmită următoarele date:

Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Este în totalitate falsă informația potrivit căreia vor fi înființate unități care vor avea ca obiectiv „filarea” cetățenilor.

Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor și garanțiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliției Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și sancționării și prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări.

În concret, este vorba despre aplicarea modalităților de lucru existente la nivelul Poliției Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam și de polițiștii de frontieră, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmii, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zone publice.

În același timp, pot fi înregistrate, doar din spațiul public, nu și din cel privat, ocazional și nu cu caracter sistematic și continuu, imagini din timpul acțiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenței informațiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenție.

Acest instrument este utilizat și de autoritățile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanție a legalității acțiunilor și un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului și protejării drepturilor și libertăților cetățenești.

Totodată, este în totalitate falsă informația potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuții în a stabili ce persoane să fie înregistrate.

Ordinul de ministru la care se face referire în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice și organizatorice privind păstrarea, actualizarea și utilizarea bazelor de date. Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere și publicare în Monitorul Oficial.

Menționăm că prin acest proiect de lege sunt introduse garanții că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menționate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii și liniștii publice, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și prevenirea și descoperirea infracțiunilor”, se precizează în comunicatul transmis în 4 aprilie.

author avatar
Andrei Coman