AcasăNewsProiect PNL: "Primarii isi pierd mandatul, daca sunt arestati preventiv mai mult...

Proiect PNL: „Primarii isi pierd mandatul, daca sunt arestati preventiv mai mult de 90 de zile”

Radu Mazare, Marian Vanghelie, Gheorghe Stefan sau Janos Mezei sunt doar cativa dintre primarii care au ajuns, in ultimele luni, dupa gratii, in stare de arest preventiv.

In ciuda faptului ca au mari probleme cu legea, edilii au posibilitatea sa ramana mult timp in functie, chiar daca intervine suspendarea functiei.

Iar senatorii de la Partidul National Liberal au ajuns la concluzia ca acest aspect trebuie modificat. Astfel, senatorii PNL Marinica Dinca si Marius Palu propun, prin intermediul unui proiect de lege, ca „primarii sa-si piarda automat mandatul, daca sunt arestati preventiv mai mult de 90 de zile”.

In prezent, legea prevede ca edilii isi pierd automat mandatele daca sunt in „imposibilitatea exercitarii functiei mai mult de sase luni intr-un an pe motiv de boala, certificata, precum si in cazul in care nu isi exercita mandatul, in mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutiv”.

Ori initiatorii proiectului sustin ca „niciuna dintre ipotezele reglementate in prezent de lege nu acopera situatia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitarii mandatului din cauza unei boli grave nu are legatura cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu incarcerarea pentru o pedeapsa privativa de libertate”.

Proiectul senatorilor PNL urmeaza a fi discutat in comisiile juridice si de administratie.

author avatar
Cristi Ionita
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger