AcasăNewsProiect OUG: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu trei...

Proiect OUG: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu trei luni/Se așteaptă decizia Guvernului

(sursa foto: Facebook/Institutia Prefectului - Judetul Arges)

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Prezenta ordonanță reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelungește termenul de aplicare al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările și completările ulterioare, cu o nouă perioadă de 3 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2025 inclusiv, cu efecte în combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, în vederea menținerii puterii de cumpărare a populației pentru produsele de bază”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecințelor negative probabile și posibile generate de actuala situație, precum menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România și a viabilității fermelor cu activitate sectoarele vegetal și zootehnic, dar și a procesatorilor români.

De asemenea, proiectul de act normativ creează cadrul juridic necesar aplicării măsurilor care au în vedere reducerea sau eliminarea consecințelor generate de actuala situație asupra populației și sectoarelor de producție, procesare, distribuție, comercializare produse agricole și alimentare, precum:

  • scăderea puterii de cumpărare a populației pentru produsele alimentare de bază;
    distorsionarea pieței produselor agroalimentare și existența unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populației;
  • diminuarea activității operatorilor din sectoarele economice implicate, până la reducerea masivă sau închiderea activității;
  • menținerea vulnerabilității și expunerii consumatorilor față de evoluțiile nefavorabile ale piețelor agricole.

„Adoptarea măsurilor preconizate de actul normativ va duce la creșterea puterii de cumpărare a populației în ceea ce privește produsele agricole și alimentare de bază, echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor acestora, contribuind la ameliorarea nivelului de trai, precum și la evitarea depopulării spațiului rural.

Aceste măsuri ar putea contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor agricole, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri. (…) Implicit va avea loc o creștere în lanț a veniturilor tuturor agenților economici antrenați și favorizează circulația capitalurilor, antrenând noi și noi plusuri de valoare la toate nivelurile și pentru toți participanții la viața economică”, se mai precizează în Nota de fundamentare.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările și completările ulterioare, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale.

Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele.

Ce alimente de bază sunt pe listă

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază – o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare – a fost continuată în 2024, lista fiind extinsă.

La sfârșitul anului trecut, Executivul a decis prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.

Lista alimentelor cuprinde:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg;
  • mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
  • carne proaspătă pui;
  • carne proaspătă porc;
  • legume proaspete vrac;
  • fructe proaspete vrac;
  • cartofi proaspeți albi vrac;
  • zahăr alb tos până la 1 kg;
  • smântână – 12% grăsime;
  • unt până la 250 grame;
  • magiun până la 350 grame.
author avatar
Andrei Coman
165 afisari

1 COMENTARIU

  1. Despre ce plafonare visează aleșii ?? Comercianții, n-au redus prețul, dar au redus cantitatea, da, cine să verifice ?? Asa va fi și acum. Să si-o bage-n …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger