AcasăNewsProgramul de guvernare Dăncilă: s-o susținem pe Kovesi!

Programul de guvernare Dăncilă: s-o susținem pe Kovesi!

Codruța Kovesi primește ajutor exact de la dușmani

Ceea ce Viorica Dăncilă susținea la ultimul Congres PSD nu poate fi pus în practică. Am mai spus-o – și nu mă feresc să o spun din nou – că înșiruirea de platitudini m-a trimis cu gândul la o plenară județeană de partid. Prim-secretarul se laudă, sala aplaudă și, în final, se raportează la centru că planul cincinal merge ca uns. Cum naiba să pui în practică finanţarea tuturor localităţilor din România, ca să se dezvolte în același timp? Viorica Dăncilă n-a băgat de seamă că în țara în care este premier nici măcar balerinele nu ridică piciorul în același timp. Acum, ajunsă președinte al PSD, crede că partidul va percuta simultan cu ea la ideile pe care le are.

Președintele PSD îi bate joc de toată lumea

Despre guvernarea de care vorbea la Congresul din 2018 nu are rost să discutăm. Dacă ar fi se te iei după vorbele de atunci și de acum, că cine nu respectă termenele pleacă acasă, cred că ar fi prima care ar trebui să ne spună „la revedere”. Dar Viorica Dăncilă nu va pleca, are o problemă majoră de rezolvat: susținerea Codruței Kovesi.

Telefonul de la miezul nopții

Planul de guvernare cu 100 de măsuri, pentru 100 de ani, predicat în 2018, s-a modificat un pic. Facem în continuare, școli, grădinițe, spitale și autostrăzi, ca la fiecare congres sau întâlnire cu liderii de filiale, căci vorbele sunt ieftine, dar trebuie să ne ocupăm și de susținerea Codruței Kovesi pentru funcția de Procuror-șef al Parchetului European. Acum zice că nu a făcut afirmațiile astea, nici că o susține, nici că nu o suține, dar, „dacă e nevoie trebuie să discutăm în forurile statutare, o ședință a Comitetului executiv al partidului.” Nu mă pricep la politică, nici cu descifrarea ideilor prea întortocheate ale Vioricăi Dăncilă nu stau prea bine, dar tot nu pot să mă abțin să întreb ce se ascunde în spatele sintagmei „dacă e nevoie”? Impune cineva anume sprijinirea Codruței Kovesi pentru funcția de la Parchetul European? Cine? Știe cineva din partid sau măcar din preajma lui despre ce este vorba? E o rugăminte a cuiva, un sfat, un telefon la ceas târziu din noapte sau un imperativ transmis prin intermediari?

Mai suflă careva?

Apoi, ce înseamnă acel „trebuie”? De când PSD are obligația de a discuta dacă o susține sau nu pe Laura Codruța Kovesi? A terminat cu luptele interne și acum se plictisește? De când forurile statutare trebuie să discute despre viitorul celui mai anchetat procuror din România? E o problemă atât de stringentă încât partidul simte că nu-i merge bine dacă nu analizează ce și cum va face fosta șefă a DNA?

Codruța Kovesi primește ajutor exact de la dușmani

Sper să nu am dreptate, dar cred că, la un moment dat, o să ne rămână dumicatul în gât când Viorica Dăncilă ne va anunța că, în fond, e o chestiune de mândrie națională să avem primul român în funcția de Procuror-șef al Parchetului European. Pe Kovesi, nu altcineva. Iar pentru asta, evident, va fi nevoie de convocarea unui alt CEx, ca Viorica Dăncilă să se poată spăla liniștită pe mâini. N-a hotărât ea, ci partidul. Mecanismul e atât de răsuflat încât mă mir că-l mai folosește. Ea propune, iar partidul, redus la o mașinărie de ridicat mâna, va fi de acord. Mai suflă careva în PSD după demonstrația cu Șerban Nicolae? Nu mi se pare.

Dispreț pe toată linia

Declarația ei, ca forurile statutare să stabilească dacă Laura Codruța Kovesi să fie susținută sau nu, mi se pare culmea obrazniciei. Este o sfidare la adresa întregului PSD. Partidul care a luptat împotriva abuzurilor DNA, împreună cu ALDE, ar fi obligat să o spele de păcate pe Kovesi, dându-i binecuvântarea.

Liviu Pleșoianu a protestat degeaba

Apoi, este o desfidere totală a Parlamentului. O disprețuire fără margini a Comisiei speciale de anchetare a alegerilor din 2009. „Sufrageria lui Oprea”? N-a existat, dom’le, acolo era vorba de niște oameni care s-au adunat să ia un pișcot în gură, o chifteluță, să bea o apă plată și să joace tabinet cu ocazia onomasticii lui Onțanu. Este o bătaie de joc la adresa Curții Constituționale, care a stabilit că Laura Codruța Kovesi a încălcat Constituția. A uitat de protestele vehemente ale lui Liviu Pleșoianu?

Comisia Sufrageria va fi trimisă în ridicol

Chiar au fost degeaba? Și, dincolo de toate acestea, este un gest prin care recunoaște că președintele Klaus Iohannis era îndreptățit să se opună demiterii ei. Asta să fie noua politică a PSD, sub conducerea Vioricăi Dăncilă? Sau e o parte din programul de guvernare, nedezvăluită partidului și publicului, prin care noul președinte PSD își arată sprijinul față de dorințele lui Cioloș, ale unei Uniuni Europene din care nici dracul nu mai înțelege ceva, și ale lui Iohannis, care n-a uitat cum a fost umilit de lege și de Curtea Constituțională.

author avatar
Valentin Boeru
2.601 afisari

1 COMENTARIU

  1. Simt cu neplăcere și cu îngrijorare că PSD își pierde identitatea și că România rămâne încet, încet fără o stângă politică, iar o țară ca a noastră și aflată în arealul geografic și politic în care ne aflăm, fără o stângă puternică, în lumea în care totul este de cumpărat și de vânzare, piere pe nesimțite.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger