AcasăNewsPrognoza meteo pe patru săptămâni. Cum va fi vremea în octombrie. Vești...

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Cum va fi vremea în octombrie. Vești bune de la meteorologi

vremea

Meteorologii anunță un octombrie călduros, cu temperaturi ușor mai ridicate decât normalul. Vremea se va menţine însorită zile în şir în cea de-a doua lună de toamnă, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci, potrivit Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează meteorologii ANM.

Prognoza meteo pentru octombrie

În săptămâna 28 septembrie – 5 octombrie, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, centrale, nordice și nord-estice, iar în regiunile sudice va fi în general deficitar. Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și vestice.

În săptămâna 5 – 12 octombrie, cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud-est. Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile sudice.

Predomină seceta

În perioada 12 – 19 octombrie, regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

În săptămâna 19 – 26 octombrie, cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile din nord- vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

author avatar
Andreea Vlad
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger